Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju nositi maramu

Zabranjen hidžab na Olimpijskim igrama: Saudijke idu kući!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I prije službenog početka sportskih natjecanja, dogodila se politička afera.

Saudijskoj džudašici zabranjen je nastup s hidžabom na Olimpijskim igrama. 18-godišnjakinja najvjerojatnije neće nastupiti jer je njezina zemlja uvjetovala slanje sportašica na Igre nošenjem odjeće koja je u skladu sa šerijatom. Džudašica Vođan Šarkani neće se moći s hidžabom natjecati u Londonu. Ona je jedna od prve dvije žene iz Saudijske Arabije koje su trebale nastupiti na Olimpijskim igrama.

Pročitajte i ovo Olimpijska baklja - 1 sportski događaj godine Jedan će Hrvat ponovo nositi olimpijsku baklju: "To je velika čast, to se događa jednom u životu" Policija u Parizu Uoči Olimpijskih igara Ministar poručio policajcima: "Bit ćete pošteno plaćeni, ali očekujem stopostotnu mobilizaciju"

'Sudjelovanje žena na Olimpijskim igrama može biti važno za otvaranje sporta ženama u toj zemlji. Bit će sramota ako se onemogući sudjelovanje jednoj od dvije sportašice. Ona se pripremala predstavljati svoju zemlju prvi put na Olimpijskim igrama', rekla je Minky Worden iz Human Rights Watch.

>> Na Olimpijskim igrama natječe se i trudnica koja treba roditi za mjesec dana

Međunarodni džudaški savez kaže kako je zabrana donesena jer marama predstavlja opasnost za natjecateljice zbog raznih pokreta u džudu.

'Mnogi džudo savezi, na primjer azijski, koji uključuje Maleziju i Singapur, imaju sportašice koje se natječu s maramom. Argument koji sad koristi savez je pitanje sigurnosti, iako s druge strane imate mnoge saveze koji dopuštaju prekrivanje glave u skladu s vjerskim običajima i natjecanje', dodaje Worden.

Šarkani najvjerojatnije neće nastupiti. Saudijski olimpijski odbor dopustio je svojim sportašicama sudjelovanje samo ako nose odjeću u skladu sa šerijatom. Uvjet je i da čuvar bude prisutan na svim borilištima na kojima Saudijke ne smiju trenirati pored muškaraca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene