Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I prije službenog početka sportskih natjecanja, dogodila se politička afera.


Saudijskoj džudašici zabranjen je nastup s hidžabom na Olimpijskim igrama. 18-godišnjakinja najvjerojatnije neće nastupiti jer je njezina zemlja uvjetovala slanje sportašica na Igre nošenjem odjeće koja je u skladu sa šerijatom. Džudašica Vođan Šarkani neće se moći s hidžabom natjecati u Londonu. Ona je jedna od prve dvije žene iz Saudijske Arabije koje su trebale nastupiti na Olimpijskim igrama.

Vezani članci Ministar Marić i ministrica Nikolina Brnjac VIDEO Jedan od najvećih ljubitelja sporta u Vladi ''uletio'' ministrici trik-pitanjem Jessica Fox Kondomom do medalje: Osvojila olimpijsku broncu pa pokazala tajnu svojeg uspjeha

'Sudjelovanje žena na Olimpijskim igrama može biti važno za otvaranje sporta ženama u toj zemlji. Bit će sramota ako se onemogući sudjelovanje jednoj od dvije sportašice. Ona se pripremala predstavljati svoju zemlju prvi put na Olimpijskim igrama', rekla je Minky Worden iz Human Rights Watch.

>> Na Olimpijskim igrama natječe se i trudnica koja treba roditi za mjesec dana

Međunarodni džudaški savez kaže kako je zabrana donesena jer marama predstavlja opasnost za natjecateljice zbog raznih pokreta u džudu.

'Mnogi džudo savezi, na primjer azijski, koji uključuje Maleziju i Singapur, imaju sportašice koje se natječu s maramom. Argument koji sad koristi savez je pitanje sigurnosti, iako s druge strane imate mnoge saveze koji dopuštaju prekrivanje glave u skladu s vjerskim običajima i natjecanje', dodaje Worden.

Šarkani najvjerojatnije neće nastupiti. Saudijski olimpijski odbor dopustio je svojim sportašicama sudjelovanje samo ako nose odjeću u skladu sa šerijatom. Uvjet je i da čuvar bude prisutan na svim borilištima na kojima Saudijke ne smiju trenirati pored muškaraca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.