Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica beatifikacije

Poseban čovjek kojeg su za života nazivali svetim - Ovo su neka od njegovih čuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već za njegova života mnogi su mu se zagovarali, a da je imao posebnu vezu sa Svevišnjim svjedoče brojna svjedočanstva ozdravljenja i ostalih nedaća koje s kojima se narod na Zemlji borio.

Jedna od najvećih osoba katoličke crkve, miljenik vjernika diljem svijeta, čovjek koji se uvukao pod kožu mnogih, čovjek koji je Crkvi dao jednu novu dimenziju pretvorivši je u zajednicu vjere i radosti prije točno četiri godine proglašen je blaženim.

Pročitajte i ovo Papa Franjo respiratorna infekcija Stižu novi detalji o stanju pape Franje: U bolnici je zbog osobe koja mu je već jednom spasila život. "Rekao mi je - moraš..." Slika nije dostupna Veliki papa Ivan Pavao II. - 'najbrži svetac' u povijesti katoličkih kanonizacija

"Napredak i dobro naroda na Balkanu imaju samo jedno ime: mir!" u govoru na Zračnoj luci Pleso, 10. rujna 1994. Karol Józef Wojtyła bio je 264. nasljednik apostola Petra. Rođen je u Poljskoj, bio je prvi papa koji nije Talijan u više od četiri stoljeća. Jedan od najomiljenijih Papa u 20. stoljeća, poglavar Katoličke crkve je bio čak 26 godina. Zvali su ga Papom Putnikom jer je obišao cijeli svijet. Posjetio je 130 država i 850 gradova, a čak je tri puta bio u Hrvatskoj. Bio je prvi papa koji je posjetio Afriku, Aziju i Južnu Ameriku.

Tri puta pohodio Hrvatsku

Papa Ivan Pavao II. prvi je put posjetio Hrvatsku kao "hodočasnik pomirenja", od 10. do 11. rujna 1994. Time je ostvario želju koju je dugo nosio u srcu i koju je iznosio u susretima s hrvatskim biskupima i hodočasnicima. To je istodobno bio prvi službeni posjet jednog pape Hrvatskoj.

Drugi pohod Papa je ostvario od 2. do 4. listopada 1998., kad je pohodio Zagreb, u Mariji Bistrici proglasio blaženim Alojzija Stepinca, posjetio Split u povodu 1700. obljetnice grada te svetište Gospe od Otoka u Solinu.

Treći put je stigao u Hrvatsku u lipnju 2003. godine, a to je bilo njegovo 100. putovanje u inozemstvo. Vodio je mise u Osijeku, Zafru i Dubrovniku te svetom proglasio Mariju Propetog Isusa Petković.

Već za njegova života mnogi su mu se zagovarali, a da je imao posebnu vezu sa Svevišnjim svjedoče brojna svjedočanstva ozdravljenja i ostalih nedaća koje s kojima se narod na Zemlji borio.

Papa očajan apelira: 'To su naša braća koja žele bolji život, koja gladuju, progonjena su, ranjena...'

Papin zagovor pomogao je mnogima s problemima neplodnosti, bračnih razmirica, zapošljavanja, spas od siromaštva i ozdravljenjima od bolesti za koje znanost nije imala lijeka.

Velik broj svjedočanstava

Njegov dugogodišnji tajnik, sadašnji kardinal Stanislaw Dziwisz u knjizi "Čuda Ivana Pavla II", opisao je čudesna ozdravljenja nastala po zagovoru Papi Ivanu Pavlu II.

Tibor Uljacki iz Bratislave, zamolio je Papu u rujnu 2003. na audijenciji, da moli za ozdravljenje njegove dvanaestogodišnje djevojčice oboljele od leukemije. Poslije nekog vremena djevojčica je ozdravila.

Nad šesnaestogodišnjom Kanađankom Angelom Baronni koja je bolovala od raka koštane srži, papa Ivan Pavao II, molio je te učinio znak križa. Ubrzo nakon molitve, Angela je ustala iz kolica, a njezin liječnik zaključio kako je potpuno zdrava. "Poštuj život, svaki ljudski život, brani ga, voli ga i služi mu! Samo ćeš na tomu putu naći pravdu, razvitak, istinsku slobodu, mir i sreću." enciklika "Evangelium Vitae", 1995.

Heron Badillo iz Meksika s Papom se susreo 1990. Imao je samo pet godina i bolovao od leukemije. U moru ljudi koji su ga došli pozdraviti u gradu Zacatesu Papa je uočio dječaka, prišao mu te ga poljubio. Samo nekoliko mjeseci nakon njihovog susreta, dječak je bio izlječen,a danas živi normalno, bez tragova bolesti.

Emil Barbar iz Australije rodio se sa moždanom paralizom te bio osuđen na invalidska kolica. Od teške bolesti nije mogao govoriti. Njegovoj je majci, kada ju je vidio kako plače, Papa preporučio da sina odvede u Lourdes. Roditelji su to i učinili. Uronili su ga u izvor nedaleko od špilje Marijina ukazanja. Šest tjedana poslije, ustao je iz kolica i ozdravio.

Na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu očekuju do 150.000 hodočasnika

Kay Kelly iz Liverpoola dobila je zloćudni rak dojke, liječnici su joj predvidjeli najviše dvije godine života. U ožujku 1979. godine kao humanitarka susrela se s Ivanom Pavlom. Kad se vratila kući, karcinom i metastaze su nestali. "Nije bezgrešan čovjek, nego je svetac onaj tko zna uzeti Boga za ruku i izvući iz sebe svu ljepotu i dobrotu." Papa Ivan Pavao II

Brojna svjedočanstva o veličini Pape Ivana Pavla II stizala su na vatikansku adresu, no dva zbog kojih ga je Papa Franjo 27. travnja 2014. godine proglasio svetim bila su čudesno ozdravljenje žene s Kostarike i francuske redovnice.

Ženi iz Kostarike dijagnosticirali su aneurizmu na mozgu, dali joj mjesec dana života, a ona je ozdravila. Časna sestra iz Francuske je pak ozdravila od Parkinsonove bolesti. I jedna i druga imale su neizlječive bolesti, a sada su zdrave i to, vjeruju, zbog molitve Papi Ivanu Pavlu II.

Preživio dva atentata

U svibnju 1981. godine na Trgu sv. Petra u Vatikanu Turčin Mehmet Ali Agca pucao je na Papu, dva metka su ga pogodila u trbuh te po jedan u svaku ruku. Prilikom atentata na Papu ranjena su još dva vjernika koja su se nalazila u neposrednoj blizini. Nakon petosatne operacije, ozlijede su sanirane, no posljedice je Papa nosio sa sobom do kraja života.

Dvije godine nakon atentata Papa je otišao u zatvor i Agci sve oprostio. Papa je pretrpio još jedan napad. Pokušao ga je ubiti konzervativni španjolski svećenik sa psihičkim smetnjama, Juan Fernandez Krohn (66). Krohn ga je ranio nožem u bok. Bilo je još pokušaja atentata na Papu. Između ostalih i u Sarajevu 1997. godine.

Papa Ivan Pavao II umro je 2. travnja 2005. godine. Njegov grob svakodnevno obilazi 20.000 ljudi, a deseci tisuća darova, zahvala i fotografija svjedoče o veličini jednog od najomiljenjijih papa u povijesti Crkve. Mnoga čuda i milosti poljski papa učinio je još za svog života, no većina njih bila su poslije njegove smrti.

Papa Ivan Pavao II ostati će zauvijek zapamćen po svojoj dobroti i susretljivosti kao i zbog velike i konstantne borbe protov mržnje. Svojevrsno čudo, bio je poseban čovijek kojeg su već za života nazivali svetim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene