Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogibija imigranata

Papa očajan apelira: 'To su naša braća koja žele bolji život, koja gladuju, progonjena su, ranjena...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo odstupio je od unaprijed zadanog teksta kojeg je trebao izreći tijekom današnje molitve.

Papa Franjo pozvao je međunarodnu zajednicu da brzom i odlučnom akcijom spriječi tragedije na moru obraćajući se vjernicima u nedjelju kada se u Sredozemlju u potrazi za boljim životom utopilo vjerojatno 700 migranata, a pomoć traže humanitarne udruge, dok je francuski predsjednik zatražio hitan sastanak Europske unije.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice u Italiji objavilo je da se u brodolomu kod libijske obale utopilo do 700 ljudi, prema riječima 28 preživjelih koje je spasio trgovački brod, a budu li podaci potvrđeni bit će to najgora katastrofa viđena u Sredozemlju.

"To su muškarci i žene poput nas, naša braća koja žele bolji život, koja gladuju, progonjena su, ranjena, eksploatirana, žrtve rata. Oni traže bolji život", rekao je Franjo desecima tisuća vjernika okupljenima u podne na Trgu sv. Petra u Rimu.

"Pred takvom tragedijom izražavam najdublju bol i obećajem spominjati se žrtava i njihovih obitelji u svojim molitvama", rekao je Papa odstupajući od unaprijed priređenog teksta, prenosi agencija Reuters.

"Iz dubine srca pozivam međunarodnu zajednicu da odgovori odlučno i brzo kao se takve tragedije ne bi ponovile", rekao je Franjo i pozvao okupljeno mnoštvo "na molitvu za tu braću i sestre".

Zadnja u nizu tragedija dogodila se kada se brod sa 700 migranata prevrnuo noću na nedjelju, 110 km od libijske obale, što je najnovija i jedna od najtežih u nizu katastrofa u Sredozemnom moru koje je postalo groblje zbog sve oštrije migrantske krize.

Tragedija povijesnih razmjera: Spašeno ih je samo 28, traga se za njih 700

Budu li podaci potvrđeni "bit će to najgora katastrofa viđena u Mediteranu", rekla je glasnogovornica UNHCR-a za Italiju Carlotta Sami, piše agencija AFP.

Priljev migranata iz Libije ne prestaje rasti s dolaskom lijepog vremena, a talijanske obalne straže i trgovački brodovi spase svakoga dana između 500 i 1.000 ljudi.

Nekoliko međunarodnih i humanitarnih organizacija zadnjih dana osuđuju inerciju europskih vlasti i zahtijevaju izdvajanje više sredstava kako bi se spriječile tragedije.

"Potrebna je operacija Mare nostrum na europskoj razini", rekla je glasnogovornica UNHCR-a.

Talijanska operacija pod tim imenom za spašavanje migranata zamijenjena je daleko skromnijom operacijom Triton usredotočenom na nadzor granica.

Italija, koja je najbliža južnoj, afričkoj obali Sredozemlja, redovito poziva Europsku uniju da ponese dio tereta useljeničke krize sve zaoštrenije zbog ekonomske krize, rasta siromaštva, a porasta nestabilnosti i ratova na Bliskom istoku i u Africi.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je na hitan europski sastanak na razini ministara unutarnjih i vanjskih poslova kako bi se donijele mjere za sprječavanje novih tragedija.

Treba "pojačati broj brodova" u ophodnji kao i "broj preleta zrakoplova" koji bi nadzirali tu zonu te provesti "daleko intenzivniju borbu protiv krijumčara ljudima jer oni te ljude ukrcavaju u brodove, to su krijumčari, čak teroristi", rekao je francuski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene