Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sindikati organizirali su prosvjede kako bi zatražili od šefova država da unesu u svoje odluke ‘socijalnu dimenziju’, rekao je Bernard Thibault, glavni tajnik CGT-a, ključnog francuskog sindikata.


Europska konfederacija sindikata pozvala je na dan akcija u svim zemljama Unije pred održavanje summita EU-a u četvrtak i petak, kada bi se trebao potpisati novi europski fiskalni sporazum.

Pod parolom ‘Što je previše, previše je’ sindikati osuđuju taj dokument za kojega tvrde da ‘institucionalizira štednju’. ‘Nema zajedničkog projekta koji bi davao Europi socijalnu dimenziju, .. to je tržišna Europa’, rekao je vođa francuskog sindikata za France Inter.

Vezani članci Sanja Vištica s Iskra Vostrel Prpić, sindikalistica i jedna od organizatorica prosvjeda - 1 Jedna od organizatorica današnjeg prosvjeda: "Država je propisala biftek, a općine nam mogu isporučiti hrenovke" Renata Čulinović-Čaić Nema dogovora sindikata i Vlade, hoće li liječnici u štrajk? "Mi nećemo biti roboti i nećemo raditi na takav način"

>> Prosvjednici u Francuskoj negodoju, vlasti lakše dišu

‘Europski ugovor koji nameće proračunske restrikcije, okvir nacionalnih politika za restrikcije, vode nas prema recesiji’, smatra Thibault. On također smatra neprihvatljivom činjenicu da se ne traži ‘mišljenje naroda’ o važnim pitanjima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy isključio je u ponedjeljak opciju da fiskalni pakt u Francuskoj bude stavljen na referendum, ocjenjujući da je njegov sadržaj prekompleksan za takvu vrstu izjašnjavanja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju