Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio magazine Time

TOP TERORISTI Za njihove glave ponuđene su najveće nagrade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo mjesto ljestvice drži ubijeni Osama bin Laden za čiju je glavu nuđeno 25 milijuna dolara.

Na čelu Islamske države Iraka i Levanta, skupine sunitskih ekstremista koja uzrokuje globalnu paniku, je čovjek za čiju glavu je SAD ponudio 10 milijuna dolara nagrade.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Al-Kaida brine SAD Zakleti neprijatelji opet muče Amerikance: Milijun dolara za informacije o - sinu Bin Ladena

Neočekivana suradnja! Evo što je 'spojilo' Iran i SAD

Odjel zadužen za nagrade pod vodstvom je State Departmenta, a nudi naknade za informacije koje  bi dovele do uhićenja ili osude bilo koga tko pokuša, počini ili samo planira teroristički čin protiv američkg naroda ili imovine. Program dodjele nagrada pokrenut je 1984. godine, a otada su ščepali polovicu od 10 terorista za koje su ponuđene najviše nagrade.

Ovo je popis deset terorista za koje su ponuđene najviše novčane nagrade, koji je objavio Time:

1. Osama bin Laden - Za osnivača i vođu al-Kaide, skupine odgovorne za napade na SAD 11. rujna 2001. ponuđeno je 25 milijuna dolara. Ubijen je u Pakistanu 2. svibnja 2011. godine u operaciji američkih specijalnih snaga koju je naredio Barack Obama.

2. Ayman al-Zawahiri - Na čelo al-Kaide stupio je nakon bin Ladenove smrti. Trenutno je najtraženiji terorist na listi FBI-ja s ponuđenih 25 mlijuna dolara nagrade.

3. Abu Mus'ab al-Zarqawi. 25 milijuna dolara bio je iznos koji se nudio i za vođu al-Kaide u Iraku, odgovornog za brojna pogubljenja i samoubilačke bombaške napade. Ubijen je u američkom zračnom napadu u blizini Bagdada 2006. godine.

4. Saddam Hussein - Također je 'vrijedio' 25 milijuna dolara. Bio je predsjednik Iraka od 1973. do 2007. godine, a svrgnut je nakon napada SAD-a i Velike Britanije 2003. godine zbog sumnji u povezanost s al-Kaidom. Osuđen je na smrtnu kaznu i obješen u prosincu 2006. godine.

5. Uday Hussein - Za ovog terorista nuđena je nagrada od 15 milijuna dolara. Riječ je o najstarijem sinu Saddama Husseina koji je bio previše nasilan čak i za svog oca. Ubili su ga Amerikanci u Mosulu 2003. godine.

6. Qusay Hussein - Za glavu drugog Saddamog sina također je nuđeno 15 milijuna dolara. Vodio je iračke obavještajne i sigurnosne službe, a bio je uključen i u program naoružanja. Ubijen je u istom napadu u kojem je 2003. poginuo njegov brat Uday.

7. Abu Du'a poznat i kao Abu Bakr al-Baghdadi - Za vođu ISIS-a ponuđeno je 10 milijuna dolara. Skupina kojoj je na čelu smatra se ekstremnijom i od al-Kaide. Nedavno su preuzeli Mosul i druge veće iračke gradove.

8. Hafiz Saeed - 10 milijuna ponuđeno je za čovjeka na čelu Jama’at-ud-Da’waha, terorističke organizacije koja djeluje iz Pakistana, a odgovorna je za napade u Mumbaiju 2008. koji su trajali četiri dana i doveli do 174 žrtve. Boravi u Lahoreu u Pakistanu.

9. Mullah Omar - Za duhovnog vođu talibana ponuđeno je 10 milijuna dolara. SAD ga želi zbog pružanja skloništa Osami bin Ladenu i drugim al-Kaidinim militantima koji su odgovorni za napade 11. rujna 2001.

10. Yasin al-Suri - Za jednog od al-Kaidinih moćnika nudi se 10 milijuna dolara. Među ostalim, zadužen je za prikupljanje donacija za organizaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene