Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Razmislit će'

Neočekivana suradnja! Evo što je 'spojilo' Iran i SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran bi mogao razmisliti o suradnji sa Sjedinjenim Državama radi obnove sigurnosti u Iraku uvjeri li se da se službeni Washington bori protiv 'terorističkih skupina u Iraku i drugdje', rekao je u subotu iranski predsjednik Hasan Rohani.

'Svi bismo se mi morali i verbalno i stvarno suprotstaviti terorističkim skupinama', rekao je Rohani na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televizija.

Pročitajte i ovo Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini Ilustracija Bliski istok u ratnom vihoru Napadnute američke vojne baze u Iraku: Ostvaruje se prijetnja Irana?

Po Rohanijevim riječima, Iran bi u borbi protiv jačanja sunitskih pobunjenika u Iraku mogao surađivati i s najvećim neprijateljem, Sjedinjenim Američkim Državama. 'Možemo o tome razmisliti vidimo li da se Amerika počne suprotstavljati terorističkim skupinama u Iraku ili drugdje', rekao je.

Iran je spreman pomoći iračkoj vladi u borbi protiv sunitskog ustanka, a u skladu s međunarodnim pravom, iako službeni Bagdad još nije zatražio pomoć, rekao je Rohani.

'Nevidljivi šeik' s islamistima zauzeo još dva grada u Iraku

On smatra i da je do krajnjeg roka 20. srpnja moguće postići sveobuhvatan dogovor kojim bi se završio nuklearni spor Teherana sa Zapadom, a preostale razlike trebalo bi riješiti u duhu dobre volje i fleksibilnosti.

Iran je zemlja šijitskih muslimana i snažno utječe na iračku šijitsku većinu, a sunitski ga ustanak toliko uznemiruje da razmišlja i o suradnji sa SAD-om. Zasad, kažu dužnosnici, u susjednu će zemlju poslati samo savjetnike i oružje, a još ne i vojnike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene