Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za napade u Bagdadu teroristi iskoristili žene s Downovim sindromom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva bombaška atentata na bagdadskim tržnicama u kojima je danas ubijeno najmanje 73 ljudi, teroristi su izveli pomoću daljinski aktiviranog eksploziva koji je bio privezan na dvije žene s Downovim sindromom, ustvrdio je glasnogovornik iračke vojske general Qassim al-Moussawi.

Al-Moussawi je ustvrdio da su dvije žene bile smanjenih mentalnih sposobnosti i da je eksploziv aktiviran daljinski čime je naznačio da one nisu svojevoljno i svjesno provele napad koji bi mogao ukazivati i na novu metodu izbjegavanja sigurnosnih mjera od strane sunitskih pobunjenika za koje se sumnja da stoje iza napada.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

Lokalna policija je tu ocjenu potkrijepila izjavom da je žena kojoj se pripisuje prvi napad na tržnici tijekom jutra prodavala vrhnje i da su je lokalni stanovnici zvali "ludom ženom".

Veleposlanik SAD-a u Iraku Ryan Crocker je rekao da ti bombaški napadi da je Al Qaida "našla drugačiji smrtonosan način" za destabilizaciju Iraka.

"Nema toga što oni neće napraviti ako misle da to može napraviti pokolj i izazvati političke posljedice", rekao je iz State Departmenta Crocker agenciji Associated Press u razgovoru.

Eksploziv koji je na sebi nosila prva žena aktiviran je oko 9.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na tržnici stoke Al Ghazil u središtu Bagdada, ubivši 46 i ranivši više od stotinu osoba.

Drugi sličan napad dogodio se 20 minuta kasnije na drugoj tržnici u šijitskoj četvrti na jugoistoku prijestolnice i u njemu je život izgubilo 27, a ranjeno je 67 osoba.

Riječ je o danu s najvećim brojem žrtava u Bagdadu od 1. kolovoza 2007., kada je u trima napadima automobilom bombom smrtno stradalo 80 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene