Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrivaju

Afrika bi se mogla razdvojiti na dva djela?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afrički kontinent bi se mogao odvojiti na dva djela, smatraju znanstvenici.

Za deset milijuna godina afrički kontinent bi se mogao odvojiti na dva djela. To je zaključak istraživanja instituta za ocenografiju Scripps i Sveučilišta u Kaliforniji. To će se dogoditi zbog uzlaznih struja rastaljenih stijena vulkana koji polako cijepaju afričku tektonsku ploču na dva dijela.

Pročitajte i ovo Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske Slika nije dostupna WHO ĆE POMOĆI Nakon pet godina Gvineja bilježi nove slučajeve ebole, umrlo troje ljudi

To je jedan od glavnih razloga pomicanja tektonskih ploča. Još 1912. godine Alfred Wegener je rekao kako Afrika i Sjeverna Amerika izledaju kako da su se nekoć odvojile jedna od druge.

U sjevernoj Africi znanstvenici su tek odnedavno shvatili zašto se ta dva komada zemlje na kontinentu odvajaju nekoliko milimetara na godinu.

Stravična svjedočanstva: 'Pod je prekriven krvlju, urinom, fekalijama...'

David Hilton i njegov tim istraživača iz instituta za ocenografiju Scripps posjetio je vulkan u Great Rift Valleyu i uzeo uzorke plina za istraživanje. Pregledali su stijene s strane Etiopije i Kenije. Otkrili su kako su obje visoravni uzrokovane izljevom magme u zemljinom plaštu.

Srećom, Afrikanci se ne moraju brinuti o odvajanju kontinenta na dva dijela, makar ne odmah. Trenutno im je veća briga ebola koja ugrožava živote ljudi diljem zapadne Afrike. 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene