Obavijesti Video Pretražite Navigacija

"YouTube" ubojica razmjenjivao materijale s 14-godišnjim istomišljenikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tinejdžer iz SAD-a priznao je da je planirao pokolj u školi u blizini Philadelphije te da je s školskim ubojicom iz Finske, koji je pokolj najavio na YouTubeu, razmjenjivao video materijale o stravičnom masakru koji se 1999. dogodio u srednjoj školi Columbine u Coloradu.

Istražitelji su otkrili da je Pekka-Eric Auvinen, počinitelj prošlotjednog masakra u finskoj školi Jokela bio u kontaktu s 14-godišnjim Dillonom Cosseyjem. Njih su dvojica putem emailova raspravljali i razmjenjivali materijale o masakru u srednjoj školi Columbine (u travnju 1999. dvojica učenika, Eric Harris i Dylan Klebold, započeli su suludi pohod po školi i ubili12 učenika i profesora, te ranili još 23 učenika, a potom počinili samoubojstvo). 

Pročitajte i ovo Kaarija Prošlogodišnji natjecatelj Finski glazbenik odustao od Eurosonga: "Danas sam sreo izraelsku predstavnicu..." Slika nije dostupna Video: Masakr u finskoj školi, osmero mrtvih

"Auvinen i Cossey upoznali su se putem YouTubea ovog ljeta, ali nisu pričali o planirannju napada. Dillon se ne može točno sjetiti o čemu je sve raspravljao s Auvinenom jer je bio u kontaktu s mnogim ljudima s kojima je razgovarao o vojnim pitanjima i oružju", rekao je odvjetnik 14-godišnjeg monstruma J. David Farrell. 

"Moj klijent ga nikada nije ohrabrivao niti je znao da će g. Auvinen zaista izvesti napad. Nije bilo nikakvih indikacija za to. Čak mu nije znao ni pravo ime nego ga je poznavao pod "sturmgeist89." što mu je bio 'nick' na YouTubeu. Moj je klijent zapravo bio zgrožen time što je Auvinen napravio", ustvrdio je odvjetnik te dodao kako su razmjenjivali informacije o 'zajedničkim interesima', uključujući video snimke i podatke o internet stranicama na kojima se moglo pronaći sve o masakru u srednjoj školi Columbine. 

>> Video: Masakr u finskoj školi, osmero mrtvih

>> Auvinen ispalio 69 hitaca u pokolju u finskoj gimnaziji

Tužitelji pak tvrde da je Cossey planirao napasti srednju školu Plymouth Whitemarsh u predgrađu Philadelphije. Policija, koju je u listopadu uzbunio učenik kojeg je Cossey htio 'regrutirati', u njegovoj je kući pronašla pušku, 30-ak zračnih pušaka nalik pravima, knjigu o izradi bombi, noževe i mačeve. njegov odvjetnik tvrdi da on nije zaista želio nekoga ubiti, već da živi u 'svom morbidnom svijetu'. Trenutno se nalazi u pritvoru za maloljetnike. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene