Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osim vlade sadašnje kancelarke Angele Merkel, američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala je vlade Gerharda Schroedera i Helmuta Kohla.


SAD je navodno sustavno i desetljećima špijunirao njemačke kancelare, objavili su u srijedu njemački mediji koji su imali uvid u dokumente Wikileaksa.

Vezani članci Njemačka kancelarka, Angela Merkel Ništa od strogog zatvaranja Njemačke za Uskrs: Merkel povukla odluku Kölnska katedrala, ilustracija Dvije najveće crkve u Njemačkoj protiv preporuka vlasti: "Ne želimo se odreći misa s vjernicima za Uskrs"

Osim vlade sadašnje kancelarke Angele Merkel, američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala je vlade njezinih prethodnika Gerharda Schroedera i Helmuta Kohla, objavili su list Sueddeutsche Zeitung i televizijski kanali NDR i WDR.

WikiLeaks je objavio ukupno 56 telefona koji su bili na meti NSA-e, od čega dvadesetak koriste najbliži suradnici kancelarke Merkel.

FRANCUSKA ODBILA OSNIVAČA WIKILEAKSA 'Ne možemo udovoljiti zahtjevu za izbjegličkim statusom'

Ne zna se kada je lista sastavljena, navode mediji.

WikiLeaks je dokumente objavio prije tjedan dana želeći pokazati da je NSA prisluškivala njemačke vlade najkasnije od 90-tih godina prošlog stoljeća, uključujući ministre gospodarstva, financija i poljoprivrede.

Aktualna vlada objavila je da ispituje dokumente WikiLeaks i dodala da zasad ne može donijeti nikakve zaključke, jer ne postoji dokaz o autentičnosti informacija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook