Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da virus zika, koji se brzo širi i za koji se vjeruje da je povezan sa slučajevima mikrocefalije u Brazilu, predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu i proglasila ga je globalnom zdravstvenom krizom.


Čelnica WHO-a Margaret Chan rekla je novinarima da je potreban međunarodni koordinirani odgovor na tu prijetnju javnom zdravlju, ali da ograničavanja putovanja ili trgovine nisu nužna.

Vezani članci Svrab u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Epidemija svraba izbila u dijelu pulske bolnice: "Izvor je vjerojatno isti pacijent" Slika nije dostupna NOVO UPOZORENJE Europi prijeti epidemija zika virusa, Hrvatska visoko rizična

'Izjavljujem da nedavni slučajevi mikrocefalije i druge neurološke abnormalnosti u Latinskoj Americi predstavljaju opasnost za javno zdravlje u cijelom svijetu', kazala je ona, dodajući da je sada prioritet zaštita trudnica i njihovih beba kao i kontrola komaraca koji prenose virus.

Ovim upozorenjem, virus zika je stavljen u istu kategoriju kao i opasnost od širenja ebole.

Chan je prošlog tjedna izjavila da je bolest izazvana virusom prešla iz blage prijetnje u prijetnju 'zabrinjavajućih razmjera' te da će odbor pomoći da se utvrde odgovarajuća razina međunarodnog odgovora i prioriteti istraživanja.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio je da će nakon ove objave WHO-a biti usmjerena na sredstva na borbu protiv tog virusa.

Dr. Thomas Frieden je rekao da ta objava 'poziva svijet na akciju' protiv virusa zika.

'CDC, zajedno s cijelom američkom vladom, aktivno je uključen u globalni odgovor na virus zika i neprekidno radi kako bi više saznao o virusu i zaštititio zdravlje', rekao je Frieden u izjavi koju je mailom poslao Reutersu.

Od rujna 2015. u Brazilu je registrirano 3.700 slučajeva beba s mikrocefalijom, stanjem povezanim s infekcijom virusom zika zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom.

Nagli rast slučajeva mikrocefalije izazvao je veliku zabrinutost u svijetu, a infekcija je već zabilježena u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike.

Taj je virus, protiv kojega ne postoji lijek niti cjepivo, potvrđen i u dvjema europskim zemljama - Portugalu i Danskoj.

Epidemija virusa zika počela je na Martiniku i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta.

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.

Stručnjak WHO-a Marcos Espinal smatra da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu. (Hina)