Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MAJKE KOJIMA JE OPASAN VIRUS UNIŠTIO ŽIVOT

'Smrzla sam se u trenu. Ne znam kada će Laura prohodati, progovoriti...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog zika virusa sazvan je krizni sastanak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji će se održati danas u Ženevi.

Odbor za krizna stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odlučuje hoće li, zbog širenja zika virusa proglasiti globalnu opasnost i odrediti mjere kako bi se spriječila daljnja epidemija virusa za kojeg se pretpostavlja da je povezan s čak 4000 slučajeva mikrocefalije kod djece u Brazilu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedolično seksualno ponašanje WHO otpustio liječnika zbog teških optužbi: Godinama su ignorirali problem Slika nije dostupna Na dobrom tragu? ODGOVOR OPASNOM VIRUSU Znanstvenici u laboratoriju uzgojili moćnog ubojicu

Šefica WHO-a Margaet Chan rekla je prošlog tjedna da je bolest izazvana virusom prešla iz blage prijetnje u prijetnju "zabrinjavajućih razmjera" te da će odbor pomoći da se utvrde odgovarajuća razina međunarodnog odgovora i prioriteti istraživanja.

Procjene WHO-a govore da bi virusom ove godine moglo biti zaraženo 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi gdje živi komarac koji je prijenosnik ovog virusa. No, 80 posto zaraženih virusom neće imati nikakve simptome ni posljedice. Zika virus opasan je za trudnice jer kod nerođene djece može izazvati teška neurološka oštećenja, najčešće mikrocefaliju. Prvi slučaj oboljenja zbog zika virusa registriran je u Brazilu u svibnju prošle godine, a do sada su oboljeli registrirani u više od 20 zemalja.

Brazilske majke su očajne
 

Brazilke koje su u trudnoći oboljele od zika virusa, pa su im djeca rođena s mikrocefalijom, osnovale su udruženje 'Ujedinjene majke anđela'.
Vanessa Oliveira (36), jedna od članica udruženja, mislila je da je crveni trag na njenoj koži posljedica najobičnijeg ujeda komarca, ali ispostavilo se da je riječ o nečem mnogo ozbiljnijem.

'Mislila sam da je u pitanju najobičniji osip. Doktori su pažljivo pratili moju trudnoću, ali nitko nije predvidio da se beba ne razvija pravilno' kazala je Vanessa Oliveira.
Njena tromjesečna kćerka Marija Klara rođena je sa mikrocefalijom, što znači da su joj lubanja i mozak nedovoljno razvijeni.

Thias Battistot (25) tjednima je plakala kada je shvatila da je njena beba rođena s mikrocefalijom.

'Bolest je otkrivena tek u njenom sedmom mjesecu. U početku sam mislila da se slabije razvija jer je bila sitnija od svojih rođaka, ali sada se jasno vidi da ima problema sa koordinacijom', kazala je Thias.

Jacqueline Jessica de Oliveira bila je tri mjeseca trudna s blizancima kada ju je ugrizao komarac. Kada je bila trudna sedam mjeseci, na ultrazvuku se vidjelo da je jedna beba normalna, no druga je imala slabije razvijenu lubanju.

'Smrzla sam se u trenu. Nisam ni znala što je mikrocefalija. Lucas je rođen kao normalna beba, a za Lauru ne znam kada će prohodati, kada će progovoriti. Vidim i druge majke koje su očajne, njihove bebe plaču non stop, ne znaju kako im pomoći', ispričala je de Oliviera a prenosi Guardian.  Članice 'Ujedinjenih majki anđela' traže od vlade materijalnu pomoć.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene