Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje!

WHO poziva na drastične mjere protiv strašnog virusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je pozvala na poduzimanje drastičnih mjera protiv najveće do sada epidemije ebole, koja je od početka siječnja u zapadnoafričkim zemljama odnijela 399 života.

WHO je izrazio iznimnu zabrinutost brzim širenjem virusa u afričkim zemljama te najavio početkom srpnja u Accri sastanak s predstavnicima 11 afričkih zemalja.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Slika nije dostupna Zaraženo 111 osoba Panika zbog virusa: Nema lijeka, a širi se velikom brzinom

"S obzirom na to da broj smrtnih slučajeva i slučajeva zaraze virusom i dalje raste u Gvineji, Liberiji i u Siera Leoneu", WHO upozorava da bi trebalo poduzeti drastične mjere u suzbijanju daljnjeg širenja ovog opasnog virusa.

Liječnici upozoravaju: Opasni virus oteo se kontroli!

"WHO je iznimno zabrinut zbog brzog prijenosa virusa u afričkim zemljama, kao i njegovim potencijalnim širenjem u međunarodnim okvirima", rekao je doktor Luis Sambo, direktor WHO-a za Afriku.

Prema podacima što ih je WHO objavio u četvrtak, najviše je slučajeva u Gvineji. U toj zemlji, Liberiji i Siera Leoneu od početka godine zabilježeno je 635 slučajeva virusne hemoragijske groznice, a 399 zaraženih umrlo je.

"Ovo više nije epidemija u samo jednoj zemlji već regionalna kriza koja zahtijeva brzu akciju vlasti", upozorava dr. Sambo. "Potrebno je intenzivirati suradnju između zemalja i podijeliti korisne informacije o suspektnim slučajevima u skladu sa smjernicama WHO-a te u određenim područjima mobilizirati sve potrebne službe kako bi se zajamčio siguran pristup regijama u kojima je najviše zaraženih. Samo na taj način uspjet ćemo zaustaviti širenje epidemije", rekao je.

Da bi se u što kraćem roku spriječilo daljnje širenje bolesti WHO će 2. i 3. srpnja organizirati poseban sastanak ministara zdravstva iz 11 zemalja. U njegovu radu sudjelovat će i brojni partneri organizacije. Cilj sastanka je pokušati riješiti krizu i izraditi operativni plan borbe na razini više zemalja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene