Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ERUPCIJA OD RUJNA

Kraj erupcije vulkana kao najljepši poklon za Božić: Uništeno gotovo 3000 domova, šteta se procjenjuje na 900 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan na kanarskom otoku La Palmi, iz kojeg su tijekom 85 dana potekle rijeke užarene lave, konačno je utihnuo pa su lokalni stanovnici primili "božićni poklon" kojeg će se dugo sjećati.

Odbor za hitne slučajeve (Pevolca) izvijestio je kako je u subotu i službeno prestala erupcija započeta 19. rujna na tom španjolskom otoku u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obale Afrike.

Vulkan je naglo zaspao navečer 13. prosinca, a od tada nije bilo izbijanja lave niti značajnijih potresa pa su stručnjaci uvjereni kako je definitivno završila njegova aktivnost.

"Erupcija je završila", rekao je Julio Pérez, glasnogovornik regionalne vlade Kanara. Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji je tijekom krize nekoliko puta posjetio otok, poručio je kako je to "najljepši poklon za Božić".

"Potpuno se divim ljudima La Palme", napisao je na Twiteru. "Nastavit ćemo raditi zajedno, sve institucije, kako bi smo obnovili prekrasni otok La Palmu te popravili nastalu štetu", dodao je.

Bit će to zahtjevan posao premda niti jedan život nije izgubljen u naletu lave, pepela i toksičnog oblaka dima. Više od 2.900 domova i zgrada je uništeno, a lava debljine jednog metra je prekrila gotovo 1.200 hektara otoka. Šteta je procijenjena na preko 900 milijuna eura.

Posljednjih tjedana su održavani razni sportski događaji diljem Španjolske putem kojih se prikupljao novac za stradale, a također se prodaju i prigodni kalendari s impresivnim fotografijama vulkanske erupcije.

Iz svojih domova je evakuirano oko 7.000 od ukupno 84.000 stanovnika. Pérez je rekao kako bi se prvi povratnici mogli vratiti tijekom prve polovice siječnja.

Zbog nakupljenog dima bilo je otkazano 500 letova tijekom povremenog zatvaranja zračnog prometa ali sada se očekuje porast turističkih dolazaka. Bila je ovo najduža zabilježena erupcija na La Palmi. Vulkanska aktivnost 1585. godine trajala je na tom otoku 84 dana.

No najduža registrirana aktivnost nekog vulkana u Španjolskoj dogodila se od 1730. do 1736. godine, također na kanarskom otoku Lanzarote. Ondje je erupcija trajala 2055 dana a danas je zbog tako oblikovanog okoliša Lanzarote jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene