Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglička kriza

Vulin: U Srbiji neće ostati 10.000 ili 15.000 izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin odbacio je kao neutemeljena nagađanja u javnosti da će 10.000 ili 15.000 migranata s Bliskog istoka “trajno ostati u Srbiji" i istaknuo da to od Srbije nitko nije tražio niti joj to postavljao kao uvjet za nastavak eurointegracija.

Najavljujući video-konferenciju predstavnika zemalja koje se nalaze na izbjegličko-migrantskoj ruti i dogovore o prvim koracima u provođenju plana usuglašenog na summitu u Bruxellesu o izbjegličkoj krizi, Vulin je ukazao da na tom skupu mnogo toga nije usuglašeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aleksandar Vulin NA NIČIJOJ ZEMLJI 'Srbija ima pravo štititi svoj teritorij' Slika nije dostupna Očekuju val 7000 izbjeglica Vulin: 'Srbija je jedina zemlja u okruženju koja zbrinjava izbjeglice'

“Dogovoreno je za sada da počnemo raditi tako da olakšavamo posao jedni drugima”, rekao je Vulin za RTS, naglasivši kako bi se Srbija nastavila skrbiti o izbjeglicama na isti način i da nije bilo skupa u Bruxellesu.

Vulin je najavio da će Srbija osigurati privremene prihvatne centre, podsjećajući da izbjeglice trajna rješenja traže u zemljama zapadne Europe i Skandinaviji, a ne u balkanskim zemljama.

AUSTRIJA DIŽE OGRADU, CERAR OPET PRIJETI HRVATSKOJ: 'Ako je potrebno, ogradu možemo odmah postaviti'

Po njegovoj ocjeni, kriteriji za odluku koliko bi izbjeglica mogle primiti zemlje Zapadnog Balkana bit će i broj stanovnika i ekonomsko-socijalna snaga te zemlje, ali je naglasio kako se “ništa neće raditi na štetu Srbije”.

“Dobili smo priznanje cijelog svijeta zato što smo organizirani i što smo zaštitili naše granice. Na zahtjev premijera (Aleksandra) Vučića u tekst plana nije ušao termin ‘treće zemlje’, već zemlje podrijetla, a to su zemlje Bliskog istoka, u koje će migranti biti vraćani”, rekao je Vulin.

Vulin je za RTS rekao i da Srbija nije dobila dovoljno pomoći od Europske unije, ali da ju je tražila, te da očekuje više, jer u suprotnom neće moći izgraditi očekivane prihvatne centre. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene