Aleksandar Vučić o prosvjedima
Aleksandar Vučić o prosvjedima Foto: B.P./Pixsell

Direktoru kampanje "Kreni-pokreni" Savu Manojloviću za vijeme prosvjeda stizali su pozivi s nekog nepoznatog broja, a on ih je odbijao uz obrazloženje da je na sastanku. A onda je stigla poruka: ''Aleksandar Vučić ovdje, ne mogu Vas dobiti''.


Iskapanje litija izazvalo je velike prosvjede i nasilje diljem Srbije kada su prosvjednici u nekoliko navrata blokirali prometnice zbog zagađenja okoliša i voda koje bi, upozoravaju organizatori prosvjeda, izazvali planovi tvrtke Rio Tinto da otvori rudnik u Jadarskoj dolini pokraj Loznice radi eksploatacije litija.

Direktor kampanje "Kreni-pokreni" Savo Manojlović najavio je da će idući korak biti organiziranje volontera koji će skupiti 30.000 potpisa kako bi se "predložio akt koji će onemogućiti iskopavanje litija".

"Sada Skupština mora odlučivati o tome, u točno određenom roku. Želimo iskoristiti tu mogućnost i mi ćemo s pravnim i ekološkim stručnjacima izraditi akt, a vidjet ćemo koji je najbolji način da se predloži i spriječi iskopavanje litija u Srbiji", rekao je Manojlović za Vreme, govoreći o mogućnostima koje su pružile izmjene prethodno usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, izborene prosvjedima, prenosi Nova.rs.

On na prosvjedima koji se nastavljaju i ove subote neće sudjelovati jer ne može prekršiti riječ, ali je dodao da "potpuno razumije ostale organizacije - one ulaze i u politički život i to je neka vrsta njihove izborne kampanje što je potpuno u redu".

Aleksandar Vučić - 2 Povučen sporni zakon, Vučić poručio: ''Radujte se, neki zbog toga što sam ja poražen. Znam da ljudi vide koliko se trudim''
Pucnjevi na tulumu na kojem je bio Vučić VIDEO Vučić na tulumu na kojem se pucalo iz pištolja i pjevalo hrvatske pjesme: "Ludilo je na vrhuncu"

Manojlović je za Nedeljnik ispričao i kako je došlo do toga da ga za vrijeme prosvjeda telefonom nazove predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao je da su mu stizali pozivi s nepoznatog broja i da ih je odbijao uz obrazloženje da je na sastanku: "Onda mi je stigla poruka: Aleksandar Vučić ovdje, ne mogu Vas dobiti. I onda smo se čuli. Rekao je da je vidio zahtjeve i da će ih ispuniti te da je pitanje hoćemo li mi održati javno danu riječ. Naravno da uvijek držim riječ".

Manojlović je istaknuo da "to nije, kako im pokušavaju pripisati, riječ dana Vučiću": "Mi smo jasno riječ dali cijeloj Srbiji. U svakom nastupu smo komunicirali dva zahtjeva i prosvjedi onda prestaju. I još nešto, nije bitno kome se daje riječ, već tko je daje".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju