Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhovni sud razmatra žalbe na presudu za Đinđićevo ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici srbijanskoga Vrhovnog suda, koji razmatra žalbe na prvostupanjsku presudu za ubojstvo prvog demokratski izabrana srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u utorak je pročitana žalba Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen kao izravan počinitelj ubojstva, a sada tvrdi da nije počinio to kažnjivo djelo.

"To je sudska zabluda. Vrijeme će dovesti do istine", naveo je Jovanović u žalbi i predložio novo suđenje.

Pročitajte i ovo Brett Kavanaugh i Donald Trump (Foto: AFP) Žrtva pristala svjedočiti Trumpov kandidat za suca Vrhovnog suda niječe najnovije optužbe za seksualno napastovanje Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Optužbe zakomplicirale kandidaturu Trumpov kandidat za Vrhovni sud poriče optužbe, navodna žrtva spremna javno svjedočiti

Također je naveo da je prvostupanjski sud pogriješio kad je povjerovao iskazima policajaca Mile Novakovića i Rodoljuba Milovića i službeno mu dodijeljene odvjetnice Vesne Radomirović, koji su rekli da je optuženik 7. travnja 2003. priznao da je ubio Đinđića.

"To nije moja izjava. Oni su mi donijeli napisanu izjavu koju sam potpisao jer su mi danima prijetili da će narod linčovati mene i moju obitelj ako ne potpišem priznanje, a da će se Mile Novaković, ako potpišem, pobrinuti za moju obitelj", napisao je osuđeni Zvezdan Jovanović u svojoj žalbi.

I Jovanovićev odvjetnik Nenad Vukasović u žalbi je predložio Jovanovićevo oslobađanje ili novo suđenje, na kojemu bi bili izvedeni novi i stari dokazi. Naveo je također da je suđenje koncipirano tako da optužnica bude potvrđena pod svaku cijenu te dodao da to nije bilo "suđenje stoljeća, nego prijevara stoljeća".

Javna sjednica Vrhovnog suda o žalbama na prvostupanjsku presudu počela je 8. rujna i predviđa se da će trajati do 23. rujna, a odluka će biti donesena naknadno na zatvorenu dijelu sjednice.

Policija je utorak popodne pronašla pet ručnih bomba i pištolj pokraj autoceste Beograd - Niš kojom se svakodnevno iz Okružnog zatvora u Palaču pravde prevoze optuženi za ubojstvo Zorana Đinđića, rečeno je agenciji Beti iz beogradske policije. Istraga treba utvrditi je li pronađeno oružje u vezi s osuđenicima za Đinđićevo ubojstvo. Na lice mjesta stigle su specijalizirane policijske ekipe i pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo jesu li bombe i pištolj povezani s optuženicima za Đinđićevo ubojstvo.

Presudom Specijalnog suda u Beogradu 2007. za ubojstvo Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši pukovnik Državne službe sigurnosti i zapovjednik naknadno raspuštene Postrojbe za specijalne operacije (JSO), poznatije kao "Crvene beretke", Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao izravni počinitelj ubojstva. Još deset osoba osuđeno je na visoke zatvorske kazne.

Članovi Đinđićeve obitelji i njihovi pravni zastupnici, kao i njegovi politički sljedbenici i mnogi pravni stručnjaci, smatraju da je glavni propust prvostupanjskog suđenja što nisu otkriveni politički naredbodavci Đinđićeva ubojstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene