Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREŠAO CRVENU LINIJU

Potpredsjednik CDU-a: Erdogan i njegovi ministri nepoželjni u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i premijer savezne pokrajine Hessen, Volker Bouffier, proglasio je u utorak turskog predsjednika Redzepa Tayyipa Erdogana i članove turske vlade nepoželjnima u Njemačkoj.

Nedugo nakon toga turska vlada je, kako javljaju njemački mediji, otkazala sve planirane nastupe turskih ministara u Njemačkoj.

"Predbacivanja nacističkih metoda kancelarki Angeli Merkel je ruganje žrtvama nacionalsocijalističkog režima. Time je prijeđena crvena linija. Turski predsjednik i njegova vlada više nisu poželjni u Njemačkoj, to mora biti jasno. To je sada i pitanje samopoštovanja s naše strane", rekao je Volker Bouffier u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je Erdogana optužio da "nevjerojatnim uvredama" svim silama unutarnje sukobe u Turskoj želi prebaciti u Njemačku.

Bouffier je istodobno branio umjereni ton kancelarke Angele Merkel, koja je dosad odbijala izreći izravnu zabranu nastupa turskih političara, koji u Njemačkoj pozivaju Turke koji tamo žive na referendum na kojem bi ustavnim promjenama u Turskoj bila omogućena uspostava predsjedničkog sustava.

"Mi imamo mudru državnicu koja mora djelovati među raznim Trumpovima, Erdoganima i kako li se sve već ne zovu", rekao je Bouffier.

Kako javlja Der Spiegel, pozivajući se na njemački ured vladajuće stranke AKP, svi nastupi turskih ministara povezani s kampanjom za referendum su otkazani.

U Njemačkoj živi oko 1,4 milijuna turskih državljana s pravom glasa. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene