Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila zahtjeve poljoprivrednika iz tog bosanskohercegovačkog entiteta da im se osiguraju dodatni poticaji za proizvodnju, a oni su nakon toga prekinuli prosvjedno okupljanje u Sarajevu i blokadu nekoliko graničnih prijelaza s Hrvatskom.


Federalna je vlada na izvanrednoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o izmjenama kriterija za poticaj poljoprivredne proizvodnje kao i o isplati duga koji je po toj osnovi nastao u zadnja tri mjeseca 2010. godine. To je ujedno bio i najveći dio zahtjeva što su ih pred vladu FBiH postavile različite udruge poljoprivrednika čiji su članovi zbog toga organizirali prosvjedno okupljenje u Sarajevu te blokadu graničnih prijelaza Doljani, Kamensko, Izačić i Orašje.

Vezani članci Neda Ćalić Novi prosvjed na granici, stanovnici odsječeni od svijeta: "To nitko od velikih ljudi ne razumije" Slika nije dostupna Nakon objave fotografija zlostavljanja: Smijenjena uprava Zavoda za djecu s mentalnim poteškoćama

Nakon sjednice vlade priopćeno je kako su izmjene kriterija stimulacije poljoprivredne proizvodnje donesene na temelju realnih proračunskih mogućnosti a značit će dodatna izdvajanja za uzgoj kukuruza, morske ribe, goveda, povrća i duhana. Pri tom su ukupna planirana izdvajanja za poticaj biljnoj proizvodnji u 2011. godini gotovo dvostruko smanjena sa šest na tri milijuna eura dok će stimuliranje životinjskog uzgoja biti povećano za 10 posto i stajat će Federaciju BiH oko 12,5 milijuna eura.

Koordinator udruga poljoprivrednika s područja Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je novinarima kako su odluke vlade dostatne da se prekine s blokadama i prosvjedima te je najavio uspostavu normalnog prometa preko četiriju graničnih prijelaza koji su bili djelomice ili u cijelosti blokirani od prijepodnevnih sati. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju