Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osigurani poticaji

Vlada FBiH prihvatila zahtjeve poljoprivrednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila zahtjeve poljoprivrednika iz tog bosanskohercegovačkog entiteta da im se osiguraju dodatni poticaji za proizvodnju, a oni su nakon toga prekinuli prosvjedno okupljanje u Sarajevu i blokadu nekoliko graničnih prijelaza s Hrvatskom.

Federalna je vlada na izvanrednoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o izmjenama kriterija za poticaj poljoprivredne proizvodnje kao i o isplati duga koji je po toj osnovi nastao u zadnja tri mjeseca 2010. godine. To je ujedno bio i najveći dio zahtjeva što su ih pred vladu FBiH postavile različite udruge poljoprivrednika čiji su članovi zbog toga organizirali prosvjedno okupljenje u Sarajevu te blokadu graničnih prijelaza Doljani, Kamensko, Izačić i Orašje.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Prosvjed seljaka u Bruxellesu Kaos na ulicama VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament

Nakon sjednice vlade priopćeno je kako su izmjene kriterija stimulacije poljoprivredne proizvodnje donesene na temelju realnih proračunskih mogućnosti a značit će dodatna izdvajanja za uzgoj kukuruza, morske ribe, goveda, povrća i duhana. Pri tom su ukupna planirana izdvajanja za poticaj biljnoj proizvodnji u 2011. godini gotovo dvostruko smanjena sa šest na tri milijuna eura dok će stimuliranje životinjskog uzgoja biti povećano za 10 posto i stajat će Federaciju BiH oko 12,5 milijuna eura.

Koordinator udruga poljoprivrednika s područja Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je novinarima kako su odluke vlade dostatne da se prekine s blokadama i prosvjedima te je najavio uspostavu normalnog prometa preko četiriju graničnih prijelaza koji su bili djelomice ili u cijelosti blokirani od prijepodnevnih sati. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene