Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji početaka IS-a

Viši zapovjednik ISIS-a otkrio što im je donijelo pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od viših zapovjednika Islamske države otkrio je dosad nepoznate detalje o porijeklu džihadističkog pokreta, koji je stvoren u iračkom zatvoru - ravno pred nosom Američkih čuvara.

Pustinjska vojno-zatvorska utvrda nagovjestila je ostavštinu američke vojne agresije na Irak. U njoj se nalazio zloglasni zatvorski kamp Bucca, u kojem je začet danas najveći teroristički pokret - ISIS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Učestale borbe Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima" Slika nije dostupna 'Težak' milijardu dolara On je najopasniji terorist na svijetu, vjeruje se da je najbogatiji čovjek u Iraku

U razgovoru za britanski list Guardian visoki vojni zapovjednik Islamske države, pod pseudonimom Abu Ahmed opisao je kako su džihadisti skovali plan koji je ostvaren u obliku Islamske države na području Iraka i Sirije.

Svi zarobljenici koji su dovedeni u Buccu, tamo su stizali sa strahom u očima, a kad bi stigli, shvatili bi da je to mjesto koje pruža neke nove mogućnosti. "Nikad se ne bi mogli okupiti svi zajedno na jednom mjestu tako u Bagdadu ili bilo gdje drugdje. Bilo bi to nemoguće opasno. Tamo, ne samo da smo bili na sigurnom, već smo bili samo nekoliko stotina metara od čitavog vodstva Al-Kaide", kaže Abu Ahmed.

Brutalan video smaknuća ISIS-a: Kako je snimka zapravo nastala?

U istom je kampu Abu Ahmed po prvi put susreo budućeg šefa Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija. Baghdadi se danas smatra najopasnijim teroristom svijeta.

Abu Ahmed je odlučio javno progovoriti o počecima ISIS-a nakondvije godine pregovaranja, u kojima je otkrio detalje svoje prošlosti kao jednog od najpovezanijih i najmoćnijih iračkihi militanata te podijelio i svoju zabrinutost oko ISIS-a i vizije te organizacije za regiju. Drugim riječima, danas Ahmed nije više siguran da je djelovanje ISIS-a u skladu s njegovim pogledima. Brutalnost je problem, tvrdi on, a Kuran se ne bi trebao shvaćati doslovno, već bi se učenja iz te svete knjige islama trebala tumačiti, smatra Ahmed.

Sve to navelo ga je na razgovor s novinarom Guardiana, što je dovelo do uvida o samom vođi ISIS-a te najranijim danima militantnog pokreta u periodu između 2004. i 2011. godine.

Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi rođen je pod imenom Ibrahim ibn Awwad al-Badri al-Samarrai 1971. godine u iračkom gradu Samarri. Amerikanci su ga 2004. godine uhvatili u kući njegovog prijatelja u Falludži 2004. godine, nekoliko mjeseci nakon što je pomogao u osnutku militantne skupine. Otamo je prebačen u Buccu, a Ahmed ističe da Amerikanci uopće nisu bili svjesni koga imaju u šakama.

Prema pričanju Ahmeda, baghdadi je još u zatvoru pokazivao da u njemu postoji nešto mračno, tajanstveno, skriveno od očiju drugih. U zatvoru se držao podalje od drugih, a svojom glumom, dobio je povjerenje američkih čuvara te im je služio za smirivanje tenzija između zatvorenika, priča Ahmed.

baghadijeva militantna skupina zbog koje je uhićen, bila je slabo poznata i jedna od desetina sunitskih militantnih skupina koje su okrenule puške na većinsko šijitsko stanovništvo, kao i američke vojnike u Iraku. Sunitska pobuna okupila se prvo pod zastavom Al-Kaide, da bi danas oni bili glavni kotač Islamske države.

Baghdadi je imao i još jednog džokera u rukavu, pedigre koji mu je dopuštao da tvrdi kako je njegova loza direktno povezana s prorokom Muhamedom. isto tako, on je doktorirao islamistiku na bagdadskom sveučilištu te se poslužio tim znanjem kako bi dao legitimitet svojem zahtjevu da ga se prizna kao kalifa islamskog svijeta u srpnju 2014. godine.

Tiha voda

"Baghdadi je tiha osoba. On je karizma. Mogli ste osjetiti da je riječ o nekom važnom. no tu su bili drugi koji su bili još važniji. Iskreno nisam mislio da će dogurati ovako daleko", priznao je Ahmed.

S američkim zatočiteljima je znao postaviti odnos i cilj mu je bio da nosi bijelu odoru, onu vođe zatvorenika, priča Ahmed. "Kad sad pogledam unazad, koristio je politiku zavadi pa vladaj da postigne svoj cilj, koji je bio status. I uspjelo mu je", rekao je Ahmed. Do prosinca 2004. godine Baghdadija su Amewrikanci proglasili nerizičnim pa je odobreno njegovo puštanje na slobodu.

"Američka vojska ga je jako poštovala. Ako je poželio posjetiti ljude u drugim kampovima, mogao je, mi nismo. Čitavo to vijreme, nova strategija, koju je predvodio, uzdizala se Amerikancima ispred nosa, a ona je bila da se uspostavi Islamska država. Da nije bilo američkih zatvora u iraku, ne bi bilo Islamske države. Bucca je bila tvornica. Sve nas je stvorila. Izgradila je našu ideologiju", otkrio je Ahmed.

Savršena okolina

U zatvoru su se irački prinčevi redovito sastajali i svi su znali tko je za što sposoban. "Imali smo toliko puno vremena za sjesti i planirati. Bila je to savršena okolina. Svi smo se dogovorili da se nađemo kad izađemo na slobodu. Pronašli smo se jednostavno. Podatke smo jedni o drugima napisali na rub bokserica. kad smo izašli na slobodu, zvali smo jedan drugoga", priča Ahmed.

"Do 2009. godine radili smo ono što smo radili prije nego što smo bili uhvaćeni. Ovaj put smo to radili bolje", rekao je Ahmed.

Bokserice kao ključ pobjede

Sredinom 2005. godine, šest mjeseci nakon puštanja na slobodu Baghdadija, na slobodu je pušten i Ahmed te se u Bagdadu sastao s bivšim zatvorenikom iz Bucce i odmah pristupio džihadu. Ovaj put, sve svoju pažnju usmjerili su, ne na Amerikance, već na šijite, koji su surađivali sa zapadom. organizirani su odredi smrti, koji su brutalno ubijali pripadnike drugih sekti diljem Iraka.

Kad se prisjetio svega toga, Ahmed se i nasmijao te zaključio: "Bilo je doista tako jednostavno. Bokserice su nam pomogle da dobijemo rat".

Izvan kontrole

Abu Ahmed i danas je aktivan član ISIS-a te djeluje u operacijama diljem iraka i Sirije. Tijekom čitavog razgovora za Guardian, odavao je dojam čovjeka koji je nevoljko dio tog pokreta, ali koji ne želi riskirati napuštanje džihadista. istaknuo je da mnogi mladi muškarci poput njega, koji su bili privučeni sunitskom džihadu nakon američke invazije na irak, ne vjeruju u najnovije manifestiranje moći kao daljnjeg njegovanja korijena pokreta.

"najveća greška koju sam napravio jest što sam im se pridružio. Nije da ne vjerujem u džihad. Vjeruje,. No kojeg izbora imam? Ako odem, mrtav sam", zaključio je Ahmed.

Na kraju je rekao da pokret više ne predvode ideolozi te da se njihov utjecaj više ne može zaustaviti. "To je sad izvan kontrole bilo koga, Baghdadija ili bilo koga iz njegovog užeg kruga", rekao je na kraju intervjua.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene