Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza stručnjaka

Brutalan video smaknuća ISIS-a: Kako je snimka zapravo nastala?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke i britanske organizacije za istraživanje terorizma, TRAC i Quilliam, detaljno su proučile snimku brutalnih smaknuća Petera Kassiga i dvadesetak sirisjkih vojnika. Njihiova analiza otkrila je i neke nove činjenice.

U studenom je Islamska država objavila propagandni video masovnih smaknuća naslovljen "Iako to nevjernici preziru", u kojem su brutalno smaknuti američki humanitarac Peter Kassig te dvadesetak sirijskih vojnika. TRAC (Terrorism Research & Analysis Consortium) i Quilliam analizirali su snimku sliku po sliku kako bi razumjeli produkcijske tehnike kojima je sniman taj video te identificirali taoce i njihove ubojice, kao i da bi dokučili vizualni značaj takve proračunate brutalnosti, prenosi CNN.

Evo što su otkrili pregledavajući snimku:

- Izrada videa koštala bi u komercijalnim uvjetima oko 200.000 dolara, smatraju u TRAC-u. Video koristi više kadrova snimanih u HD kvaliteti kako bi se dobila slika profesionalne kvalitete.

- Svi ubojice su nemaskirani i jasno ih se može identificirati. Na snimci su 22 pripadnika ISIS-a raznih nacionalnosti i etničkih skupina i svi nose istu kamuflažnu uniformu. Predvodi ih militant britanskom tisku poznat kao "Jihadi John", maskirani džihadist s britanskim naglaskom, odgovoran za ubojstva zapadnjačkih talaca.

- Samo jedan od ubojica je identificiran: maxime hauchard, preobraćeni musliman koji je u Siriju stigao iz Francuske. Nekoliko drugih zemalja istražuje nalaze li se na toj snimci i njihovi državljani.

- Osvjetljenje i sjene ukazuju na to da je video sniman u periodu od 4 do 6 sati. Video je snimljen s više ponavljanja te sadrži nekoliko nepravilnosti. Redosljed džihadista i zatvorenika je nekoliko puta promijenjen. Na određenim kadrovima, džihadisti pričaju jedni s drugima, očito da bi skratili vrijeme između snimanja.

- Dvojica džihadista nose mikrofone, ali njihovi glasovi nisu snimljeni. Moguće je da su snimili poruke, no da su one izrezane iz videa za neku buduću objavu.

- Tojica džihadista su izrezana iz glavnine videa te ih se može vidjeti samo u tranzitnim sekvencama. To uključuje džihadistu u balaklavi, koji je osim Jihadi Johna, jedini maskirani militant među skupinom. TRAC vjeruje da je taj drugi maskirani džihadist zapravo dvojnik Jihadi Johna, netko tko služi kao mamac u slučaju zračnog napada.

Pročitajte i ovo Tonći Prodan; Borci u Siriji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr/AFP) ''Hrvatska sve drži pod kontrolom'' Stručnjak za terorizam otkrio zašto se džihadisti neće rado vraćati u matične zemlje: "Tamo ih čeka kanalizacija, zatvor i progon" Slika nije dostupna Zavarava saveznike FOTO Jihadi John ima dvojnika?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene