Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok SAD još uvijek razmišlja je li potrebno utvrditi točan datum povlačenja svojih vojnika iz Iraka, više je američkih saveznica najavilo smanjenje broja svojih vojnika u toj zemlji ili potpuno povlačenje trupa u 2007.


Posljednja i najvažnija američka saveznica, Velika Britanija, u
ponedjeljak je objavila da će do kraja 2007. broj od 7.100 vojnika raspoređenih u Iraku biti smanjen za nekoliko tisuća, javlja France Press.

Vezani članci Zračna luka, Ilustracija Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta Slika nije dostupna Demokratima najavljeno povlačenje iz Iraka nedovoljno

Poljska, koja zapovjeda multinacionalnom divizijom od 2000 ljudi na jugu Iraka, objavila je da će do kraja 2007. povući svojih 800 vojnika. Što se tiče Italije, čiji je kontigent u Iraku brojio 3000 vojnika, ona ih je gotovo sve već povukla. Tamo se još nalazi tek 60 do 70 talijanskih vojnika koji će biti povučeni početkom prosinca, najavio je premijer Romano Prodi.

"Iz odluka Velike Britanije, Poljske i Italije možemo zaključiti da je stanje beznadno", ocijenio je direktor Instituta Lexington Loren Thompson.

"Vrlo je rijetko da se zemlje povlače iz pobjedonosnih kampanja. Uobičajeno je da se povlačimo kada smo suočeni s porazom, bilo vojnim ili strateškim", dodao je.

Prema njegovim riječima, to bi moglo značiti da se "Velika Britanija odlučila odvojiti od SAD-a".

Pentagon je na odluku Velike Britanije reagirao riječima da se radi o "velikoj saveznici u borbi protiv terorizma, i mi cijenimo njezin doprinos u Iraku".