Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više od 70 država još kažnjava homoseksualnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodnu peticiju "za nekažnjavanje homoseksualnosti" potpisalo je petero dobitnika Nobelove nagrade, među kojima i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, izjavio je pokretač akcije, Francuz Louis-Georges Tin.

- Više od 70 država u svijetu još kažnjava homoseksualnost, a u desetak zemalja zakon predviđa i smrtnu kaznu, istaknuo je, upozoravajući na "zakonitu sramotu" na internetskoj stranici www.idahomophobia.org.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 5 Pokrenuta peticija Građevinskim radovima oštetili im kuće, građani su očajni: "Boravak u Zvijezdi je postao nemoguć i nesiguran"

Kako navodi Tin, peticiju je potpisalo petero dobitnika Nobelove nagrade, među kojima Dario Fo, Elfriede Jelinek i Jose Saramago (za književnost) i Amartya Sen (za ekonomiju).

Na popisu potpisnika su i bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors, povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe Thomas Hammarberg, američki intelektualci Noam Chomsky i Judith Butler, glumice Victoria Abril (Španjolska) i Meryl Streep (Sjedinjene Države), talijanski redatelj Bernardo Berolucci i britanska pop-zvijezda Elton John.

Louis-Georges Tin urednik je "Rječnika homofobije" objavljenog u Francuskoj 2003., a prije dvije godine je pokrenuo "Svjetski dan borbe protiv homofobije".

Peticija će se preraditi u "rezoluciju koja će se idućih mjeseci
poslati Ujedinjenim narodima", rekao je Tin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene