Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodnu peticiju "za nekažnjavanje homoseksualnosti" potpisalo je petero dobitnika Nobelove nagrade, među kojima i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, izjavio je pokretač akcije, Francuz Louis-Georges Tin.


- Više od 70 država u svijetu još kažnjava homoseksualnost, a u desetak zemalja zakon predviđa i smrtnu kaznu, istaknuo je, upozoravajući na "zakonitu sramotu" na internetskoj stranici www.idahomophobia.org.

Vezani članci Američka geografija (Foto: Screenshot/YouTube) KVIZ koji je zbunio mnoge: Znate li na kojim se kontinentima nalazi ovih 10 država? Zatvoren kafić, ilustracija Poduzetnici pokrenuli peticiju: ''Nije vam palo na pamet da se pokrijete ušima od sramote, rastjerate uhljebe i konačno počnete raditi?''

Kako navodi Tin, peticiju je potpisalo petero dobitnika Nobelove nagrade, među kojima Dario Fo, Elfriede Jelinek i Jose Saramago (za književnost) i Amartya Sen (za ekonomiju).

Na popisu potpisnika su i bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors, povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe Thomas Hammarberg, američki intelektualci Noam Chomsky i Judith Butler, glumice Victoria Abril (Španjolska) i Meryl Streep (Sjedinjene Države), talijanski redatelj Bernardo Berolucci i britanska pop-zvijezda Elton John.

Louis-Georges Tin urednik je "Rječnika homofobije" objavljenog u Francuskoj 2003., a prije dvije godine je pokrenuo "Svjetski dan borbe protiv homofobije".

Peticija će se preraditi u "rezoluciju koja će se idućih mjeseci
poslati Ujedinjenim narodima", rekao je Tin.