Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome smo sličniji?

'Ovo je iznimno otkriće koje otvara vrata novom području istraživanja čovjeka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako od roditelja nasljeđujemo istu količinu genetskih mutacija koje nas čine onim što jesmo mi u stvarnosti koristimo više očeva DNK nego majčina, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Prema istraživanju znanstvenika s Medicinskog fakulteta sveučilišta Sjeverne Karoline provedenom na miševima sisavci su genetski sličniji očevima nego majkama što ima široke implikacije na proučavanje ljudskih bolesti jer u mnogim istraživanjima na laboratorijskim životinjama znanstvenici nisu uzimali u obzir nasljeđuju li se genetske varijacije od očeva ili majki.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Genetics.

"Ovo je iznimno novo otkriće koje otvara vrata potpuno novom području istraživanja genetike čovjeka", kaže voditelj istraživanja genetičar Fernando Pardo-Manuel. "Znali smo da postoji 95 gena čija ekspresija ovisi o tome od kojeg su roditelja naslijedili tzv. genomski utisak. Nazivaju se utišani geni i mogu igrati uloge u bolestima, ovisno o tomu dolazi li genetska mutacija od majke ili oca. U dodatku na to otkrili smo da da postoje tisuće drugih takvih utišanih gena."

Kakvi ćemo roditelji biti? Čini se da nemamo izbora ...

Te genetske mutacije koje se nasljeđuju od roditelja dolaze do izražaja u mnogim čestim bolestima koje uključuju različite gene poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, pretilosti ili raka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene