Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok pokolja u Chalie Hebdou

'Vidio sam puno krvi, vidio sam polovicu uredničkog kolegija na podu. Vidio sam užas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinar lista Charlie Hebdo koji je bio u redakciji u vrijeme stravičnog napada i pokolja njegovih kolega, tvrdi da ni sam ne zna kako je preživio. U jednom trenutku se bacio pod stol u kutu, a tad je nastupio horor.

Redakcija Charlie Hebdoa taman je završavala s kolegijem, kad su začuli nešto što su im zvučale kao petarde vani, rekao je novinar tog lista Laurent Leger. Svojim refleksima može zahvaliti činjenicu da je preživio pokolj koji je uslijedio kroz narednih nekoliko sekundi.

Pročitajte i ovo Konferencija u Parizu - 1 Žestok istup Konferencija posvećena Ukrajini održana u Parizu: "Rusija ne može i neće pobijediti u ratu" Slika nije dostupna Kritika Financial Timesa "Žele se boriti za slobodu provocirajući muslimane, a zapravo su obične budale"

'Izgledao je poput pripadnika specijalnih postrojbi, bio je obučen u crno i držao je oružje s obje ruke', rekao je za France info radio Leger, a prenosi agencija AFP. Rekao je kako je napadač povikao "Charb!", misleći na glavnog urednika lista i crtača, Stephanea Charbonniera, koji je već ionako bio pod policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću.

"Tad je počela pucnjava, miris baruta... slučajno sam se bacio pod stol i nije me vidio... nakon nekoliko sekundi, svi su pali na pod", ispričao je Leger te dodao da je napadač pucao nasumično.

UŽIVO U TIJEKU POTJERA - Uspostavljen kontakt s osumnjičenima, policiji rekli: 'Spremni smo umrijeti kao mučenici'

Samo nakratko, Leger je pomislio kako je riječ o šali, jer su u redakciji bili poznati po šalama, ali miris baruta je bio znak horora, nakon čega su njegovi kolege jednostavno beživotno jedan po jedan padali na pod, pokošeni hicima.

"Vidio sam kako drugi padaju, čuo zvukove eksplozija i onda je najdnom nastupila tišina. Duga tišina. Ne znam kako sam pobjegao", ispričao je Leger. Dodao je kako je čuo potom korake i shvatio da se napadač vraća te da razgovara s još nekim, odnosno da je riječ o dvojici napadača.

"Mislio sam da će ići provjeravati ima li preživjelih, ali nisu mogli hodati po redakciji koja je bila zatrpana tijelima i otišli su", rekao je. Kad se situacija smirila, ostali, koji su prošli bez ozljeda, počeli su se pridizati i pomagati kolegama.

"Vidio sam puno krvi, vidio sam polovicu uredničkog kolegija na podu. Vidio sam užas", rekao je na kraju Leger.

U napadu je ubijeno 10 novinara, domar na recepciji te policajac izvan zgrade. 11 osoba je ranjeno, od kojih četiri teško.

Napadači su identificirani kao braća Cherif i Said Kouachi te su još uvijek u bijegu, ali ih je policija opkolila sjeveroistočno od Pariza. Uzeli su taoce, ubili još jednu osobu i poručili - spreni su umrijeti kao mučenici. Horor još uvijek traje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene