Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unakrsna vatra

VIDEO Zatišje nakon pucnjave i eksplozija! Taoc oslobođen, braća bjegunci ubijeni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Braća Kouachi, dvojica francuskih džihadista alžirskog podrijetla osumnjičena za napad na tjednik Charlie Hebdo, držali su taoca u tiskari sjeverno od Pariza, u koju je u posljepodne upala policija.

18:49 - Cherif Kouachi (32) i Said Kouachi (34) oteli su jednoga taoca i skrili se u tiskari četrdesetak kilometara od Pariza. Ubijeni su u policijskoj akciji, a talac je oslobođen.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Nastavlja se potraga Policija prekopava dvorište iz kojeg je nestala malena Danka: "Istražitelji imaju nove informacije" Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

17:55 - Policija je za BBC potvrdila da su braća Koauachi ubijena, javlja BBC. Braća su, navodno ubijena u unakrsnoj vatri s policijom.

17:39 - Dvojica muškaraca osumnjičenih za napad na redakciju tjednika Charlie Hebdo ubijena su, kazali su agenciji AFP izvori bliski sigurnosnim snagama.

Džihadisti su ubijeni u napadu policije na tiskaru sjeveroistočno od Pariza gdje su držali taoca koji je oslobođen i nije zadobio nikakvih ozljeda, kazali su izvori bliski istrazi.

Navodno su braća iz tiskare izašla pucajući.

Napad je počeo nešto prije 17 sati, gotovo istodobno s napadom policije u Parizu na poprište druge talačke krize u supermarketu za košer hranu.

17:24 - Specijalci su uspjeli osloboditi taoca kojeg su držala braća Kouachi. Neki mediji javljaju da su oba brata - ubijena, no službene potvrde još nema.

17:09 - U okolici, gdje se nalaze i novinari, čuju se sirene hitne pomoći.

 

 

 

16:56 - Iz tiskare gdje su zabarikadirani Cherif i Said Kouachi, čuju se pucnjevi, a odjeknulo je i nekoliko eksplozija. Mediji javljaju da je antitetoristička jedinica odlučila ući u industrijski kompleks u kojem se tiskara nalazi.

16:45 - Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske objavilo je da braća Kouachi drže jednog taoca, objavio je BBC pozivajući se na francuski državni radio.

15:43 - I ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da pregovarači "pokušavaju uspostaviti kontakt" s muškarcima u tiskari. "To može potrajati satima, katkad i danima", rekao je Brandet, javlja Reuters.

Dammartin-en-Goele nalazi se 40 kilometara od šumskog područja u kojem je policija u četvrtak lovila braću Cherifa i Saida Kouachija, osumnjičene za atentat u srijedu na satirički tjednik Charlie Hebdo u kojem je poginulo 12 osoba.

Stanovnicima toga gradića od 8.000 ljudi rečeno je da ne izlaze iz kuća, a djeca su sklonjena u školama, objavilo je ministarstvo.

Na krovovima su snajperisti, potvrdio je direktor obližnjeg poduzeća.

14:52 Sigurnosne snage koje su stegnule obruč oko tiskare u kojoj dvojac drži najmanje jednog taoca, pokušavaju "uspostaviti dijalog", rekao je policijski glasnogovornik.

"Prioritet je uspostaviti dijalog", rekao je novinarima policijski glasnogovornik Pierre-Henry Brandet. I ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da pregovarači "pokušavaju uspostaviti kontakt" s muškarcima u tiskari. "To može potrajati satima, katkad i danima", rekao je Brandet, javlja Reuters.

13:20 - Iako je ranije javljeno da je oteta osoba žena, mediji u Francuskoj sada javljaju da se ipak radi o muškarcu, starom 26 godina.

13:01 - Mediji javljaju da je oteta osoba žena.

11:45 - Francuski mediji javljaju kako su osumnjičena braća policiji rekla da su 'spremni umrijeti kao mučenici'.

11:38 - Škole u okolici mjesta potjere su zatvorene, a stanovništvo je zamoljeno da ostane u kućama.

11:32 - Mediji javljaju, pozivajući se na izvore iz policije, da je uspostavljen kontakt s osumnjičenima.

11: 15 - Francuska policija i helikopteri opkolili su u petak ujutro mali sjeverni grad Dammartin-en-Goele gdje su uočena dvojica osumnjičenih za atentate na list Charlie Hebdo, a jedna je osoba uzeta za taoca, kazao je policijski izvor.

'Imamo informacije o nazočnosti terorista koje želimo zaustaviti', rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve novinarima u Parizu, nakon što je policijski izvor kazao da je došlo do talačke krize unutar lokalne tiskare u gradu. 'Operacija je u tijeku u Dammartin-en-Goeleu, a mobilizirane su sve službe u području', rekao je Cazeneuve, dodajući da će daljnje operacije biti vođene 'tijekom nadolazećih sati, nadolazećih minuta'.

Jedan je izvor kazao da 'nije sigurno koliko se osoba nalazi unutar tiskare'.

Dammartin-en-Goele nalazi se 40 kilometara od šumskog područja u kojem je policija u četvrtak lovila braću Cherifa i Saida Kouachija, osumnjičene za atentat izvršen u srijedu na satirički tjednik Charlie Hebdo u kojem je poginulo 12 osoba.

Ranije je javljeno da su se u gradu čuli pucnjevi, a policijski je izvor kazao da su njihove snage pokušavale zaustaviti vozilo na obližnjoj autocesti A2.

10:40 - Unatoč prvotnoj informaciji o jednoj osobi ubijenoj i nekoliko ranjenih, pariški javni tužitelj opovrgnuo je te navode. Ministarstvo unutarnjih poslova još nema informacije o mogućim žrtvama.

10:01 Mediji prenose kako ima ozlijeđenih i ubijenih u potjeri za odbjeglom braćom osumnjičenom za pokolj u Parizu. Prema jednima ubijena je jedna, a prema drugima dvije osobe, dok ih je 20 ranjeno. Reuters prenosi da je ubijena jedna osoba a njih više ranjeno.

9:42 Odbjegla braća uzela su i taoce, prenosi agencija AFP.

9:35 BBC prenosi vijest o pucnjavi sjeveroistočno od Pariza u potjeri policije za dvojicom odbjeglih osumnjičenika za napad na redakciju Charlie Hebdo lista i ubojstvo 12 osoba. U tijeku je potjera vozilima, a bjegunci su navodno uspjeli ukrasti automobil kojim bježe od policije.

U Washingtonu, američki dužnosnici otkrili su da su se Cherif i Said Kouachi nalazili godinama na američkoj crnoj listi terorista, te da se Said Kouachi uvježbavao za rukovanje oružjem u Jemenu.

Od četvrtka potraga se usredotočila na prostranu ruralnu i šumovitu zonu na oko 80 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Vođena uz pomoć helikoptera, nastavljena je i tijekom noći, s nešto manjim brojem snaga.

Pripadnici interventnih postrojbi policije i žandarmerije od podneva u četvrtak detaljno su pretraživali pokrajinu Pikardiju gdje je proglašena maksimalna razina antiterorističke uzbune.

Naoružani, s kacigama, u crnim uniformama, patrolirali su na cestama pregledavajući vozila, pretražujući vrtove kuća, ulice u selima.

U toj su zoni primijećeni Kouachijevi, dva brata od 32 i 34 godine, osumnjičena da su počinitelji napada u srijedu, najkrvavijeg u Francuskoj unazad pola stoljeća.

Specijalne postrojbe pretražuju selo po selo: Stanovnicima je naloženo da ostanu u kućama!

Napad u kojem je 12 osoba poginulo usred Pariza, u četvrtak je pozdravila Islamska država čija je radio-postaja počinitelje pokolja nazvala "junacima".

Dvojicu braće, od kojih je mlađi Cherif Kouachi imao dosje u francuskim antiterorističkim službama, prepoznao je u četvrtak šef benzinske pumpe blizu Villers-Cotteretsa, gradića u Pikardiji.

Zaprijetili su mu oružjem kako bi se opskrbili hranom, kazao je izvor blizak cijeloj aferi. Dvojica braće nisu bila zamaskirana, po nadzornim kamerama, ali su bili naoružani kalašnjikovima, a navodno su u vozilu imali raketni bacač.

Zasad je devet osoba iz njihove okoline stavljeno pod nadzor, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Iznimno napeto ozračje koje vlada u Francuskoj nakon napada, koje neki urednici i političari ne oklijevaju nazvati "ratom", a Le Monde govori o "francuskom 11. rujnu" pojačano je novim atentatom izvedenim u četvrtak ujutro u Montrougeu u kojem je poginula mlada policajka. Zasad nije utvrđena veza između tog napada i onog na Charlie Hebdo.

Predstavnici francuskih muslimanskih zajednica pozvali su vjernike da osude terorizam i da se priključe nacionalnim manifestacijama u spomen na žrtve koje su predviđene u nedjelju u Parizu. U petak će pak u svim džamijama u Francuskoj biti odana počast žrtvama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene