Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Kini je u nedjelju započela najveća vojna vježba u regiji, u kojoj sudjeluju članice Šangajske organizacije za suradnju (SCO). Vježba je usmjerena prema borbi protiv "tri zla" - terorizma, separatizma i ekstremizma.


U kinsekoj provinciji Unutranja Mongolija započela je međunarodna vojna vježba pod nazivom "Misija za mir 2014", koja će trajati pet dana i u kojoj sudjeluju Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tajikistan i Rusija.

Vezani članci Hrvatska vojska, ilustracija I vojska pala pred koronavirusom: Otkazano sudjelovanje hrvatskih vojnika na vježbi u Njemačkoj Vojna vježba u Rusiji (Foto: Arhiva/AFP) Politički analitičar: "Nema razloga za brigu, Rusija mora cijelom svijetu pokazati da je snažna"

Vježba je usmjerena borbi protiv "tri zla" - terorizma, separatizma i ekstremizma, istaknuo je Wang Ning, glavni zapovjednik vježbe te zapovjednik generalskog zbora kineske vojske, prenosi CCTV.

Putin želi razljutiti Japan vježbom na Kurilskim otocima?!

Cilj vježbe je podići sposobnost vojski svih sudionica u borbi protiv terorizma, a u njoj sudjeluje 7.000 vojnika navedenih zemalja. Tu su dijelovi kopnenih i zračnih snaga, specijalne postrojbe, padobranci te snage za elektronsko ometanje, izviđanje, kartiranje i pozicioniranje.

U scenariju vježbe borba je usmjerena protiv separatističke organizacije kojoj podršku daje međunarodna teroristička organizacija, koja smišlja terorističke napade i puč kojim bi se podijelila vlast u državi. Zadaća SCO-a jest vojonom akcijom spriječiti takav scenarij eliminiranjem prijetnje.

SCO je osnovan 2001. godine u Šangaju, a članice su mu ranije spomenute zemlje. Kao promatrači tu su Afganistan, Indija, pakistan, Iran i Mongolija, dok su Bjelorusija, Turska i Šri Lanka partneri za dijalog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook