'Moramo djelovati jer djeca s juga bit će prve žrtve klimatskih promjena, a njihov se glas ovdje ne može čuti’, rekao je prosvjednik Karl Deckers.


Više od 50.000 osoba u Velikoj Britaniji i Irskoj sudjelovalo je na prosvjedima na kojima su od vlada tražili djelovanje glede klimatskih promjena. Kroz Bruxelles je svoje je poruke izvikivalo 15.000 prosvjednika.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici UN-ovom panelu za klimu: Držite se znanosti Slika nije dostupna MMF osniva zakladu za zaštitu klime

Prosvjedne povorke u Londonu, Belfastu, Glasgowu, Dublinu i Bruxellesu održane su pred početak konferencije o klimatskim promjenama u ponedjeljak u Kopenhagenu. Prosvjednici iz skupina za zaštitu okoliša, humanitarnih i vjerskih skupina, pa i sindikata, u najvećoj su povorci prošli sjedištem Londona tražeći od britanske vlade da konkretno doprinese kopenhaškoj konferenciji.

'Nadam se da će život biti podnošljiv za malenog. Mi bi se još nekako mogli i provući, ali bojim se za njegov mali život. Što će biti kada on odraste? Zbog toga sam ovdje. Moramo se pobrinuti da doslovno ne bude prevruće’, rekao je prosvjednik Ward Sielm iz Belgije dok pokazuje na sliku svojeg malog unuka Robbea.

Od svjetskih vođa prosvjednici diljem Europe zahtijevaju slaganje o dobrom i pravednom dogovoru u Kopenhagenu. Organizatori prosvjeda bili su obučeni u plavo kako bi simulirali val potpore jakim mjerama za smanjenje emisije CO2. Sindikalci su nosili tradicionalno svoje boje: crvenu i zelenu. (I.D. / Hina)