Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smrt argentinskog planinara koji je umro nakon što ga spasilačka služba nije uspjela spasiti, izazvala je osudu javnosti i otvorila mnoge polemike.


Dva policajca iz spasilačkog tima morat će na sudu odgovoriti zašto nisu uspijeli spasiti Federica Campinija, koji je umro dok je vodio ekspediciju na najvišoj planini zapadne hemisfere, argentinskoj Aconcagui. Također je poginula i jedna talijanska turistkinja koja je bila u njegovoj ekspediciji.

Vezani članci Puma Naišao na pumu dok je šetao prirodom: Progonila ga je šest minuta, a na koncu je otjerao jednim potezom Akcija HGSS-a, ilustracija (Foto: HGSS) HRZ i HGSS spasili ozlijeđenog planinara na Mosoru

Spasilački tim, koji uključivao i tri volontera, nalazi se pod istragom zbog mogućeg 'zanemarivanja unesrećene osobe' i 'nepružanja pomoći', nakon što je video snimka umirućeg planinara isplivala u javnost. Istražni sudac još uvijek spekulira treba li ih se procesuirati zbog zločina, no do sada optužnice nisu podignute.

Video snimka prikazuje tri minute šetosatne operacije spašavanja. Na snimci se vide spasioci koji unesrećenog planinara pokušavaju povući užetom te viču na njega da se pokrene. Policija je izjavila da su svi iz tima napustili Campinija nakon što se onesvijestio, a ostao je samo vođa tima sve dok planinar nije preminuo. No, Campinijeva obitelj opovrgava takve navode, tvrdeći da su ga svi iz tima napustili i ostavili da umre. I samu snimku u javnost su pustili upravo pokojnikovi roditelji, Carlos i Monica, i to kao opomena i upozorenje da se, kako kažu, nikome više nikad ne dogodi ono što se dogodilo njihovom sinu. 'Moj sin učinio je sve da se spasi, a oni su ga iznevjerili', kaže Federicov otac. Roditeljima je, inače, snimku predao njihov odvjetnik, kojem je dostavljena anonimno.

31-godišnji Federico Campini umro je od plućnog edema, kojeg je dobio zbog ekstremno niskih temperatura. Campini je vodio ekspediciju prema vrhu planine kada ih je uhvatila iznimno jaka snježna oluja, a grupa je ostala zaglavljena na opasnom Poljskom glečeru. Spasilačka služba uspjela je spasiti troje članova ekspedicije, no Campinijevo tijelo izvučeno je tek 20 dana nakon propalog pokušaja spašavanja.