Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte snimke svjetskih agencija

VIDEO Rusija pokazuje zube

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je počela s vojnim manevrima, a Ukrajina im daje 48 sati za objašnjenje. U Krasnodaru vježbe su izvodili borbeni zrakoplovi, a na autocesti svega 10 km od granice s Ukrajinom viđen je golem konvoj ruske vojske.

Amaterske snimke koje su danas počele kružiti medijima prikazuju poveći ruski vojni konvoj na samo deset kilometara od granice s Ukrajinom kod grada Novošahtinska.

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi" Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja

Na snimci se vide vojni kamioni, kao i tenkovi te naoružani muškarci. Istovremeno ruska vojska je u regiji Krasnodar održala vježbe borbenih zrakoplova Suhoj-25. Piloti su vježbali izbjegavanje protuzračnih raketa te gađanje ciljeva na tlu.

Podsjetimo, Rusija je danas najavila nove vojne manevre nakon što je ukrajinska vlast pokrenula operaciju protiv proruskih prosvjednika na istoku zemlje. NATO procjenjuje kako u ruskim vojnim manevrima sudjeluje oko 40.000 vojnika.

Ukrajina traži objašnjenje

Nakon što su Rusi potvrdili da provode vojne manevre, Ukrajina im je dala 48 sati da im to objasne u detalje sukladno sigurnosnim dogovorima u okviru OESS-a.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako prema bečkom Dokumentu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ima pravo doznati koji su ciljevi i druge pojedinosti vježba u roku od 48 sati od svojega zahtjeva, što znači do 14 sati po srednjoeuropskom vremenu u subotu.

"Izvođenje ruskih vježba u blizini ukrajinske granice može samo izazvati zabrinutost, posebice nakon nedavne izjave ruskog ministra vanjskih poslova koja sadrži nedvosmisleni nagovještaj o mogućnosti da ruske snage uđu na ukrajinski teritorij", kažu u Ministarstvu.

Rusija uzvraća udarac!

Američki novinar oslobođen u istočnoj Ukrajini

Novinar koji kaže da su ga pobunjenici tukli dok je preko očiju imao povez a ruke svezane, pušten je na slobodu oko 17.00 sati po srednjoeuropskome vremenu.

"Dobro sam", rekao je u telefonskom razgovoru za France Presse Simon Ostrovsky koji radi za američki portal Vice News dok je automobilom išao u Donjeck, u pratnji kolega.

Ostrovsky je rekao da je uhićen u ponedjeljak navečer na kontrolnoj točki blizu glavnog trga u Slovjansku.

"Imali su moju fotografiju i tražili su me", rekao je. "U početku su me malo udarali, vezali mi ruke i stavili povez preko očiju".

"Nakon dana i pol skinuli su mi povez, razvezali ruke i onda su prema meni bili korektni", kazao je.

Rusi sumnjaju u legitimitet izbora

Glasnogovornik ruskoga predsjednika Vladimira Putina rekao je u četvrtak da događaji u Ukrajini, vladina operacija protiv separatista, ozbiljno dovode u pitanje legitimnost predsjedničkih izbora zakazanih za 25. svibnja.

"Nema sumnje da kriminalni postupci poput onih kijevskih... Dovode u sumnju legitimitet svibanjskih izbora", rekao je Dmitrij Peskov.

MMF će 30. travnja odlučiti o pomoći Ukrajini

Međunarodni monetarni fond (MMF) odlučit će 30. travnja hoće li odobriti sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini koji bi tu zemlju trebao spasiti od stečaja, dok raste napetost između Ukrajine i susjedne Rusije, rekao je u četvrtak glasnogovornik te novčarske ustanove.

MMF koji su u pomoć pozvale prijelazne vlasti u Kijevu, dao je koncem ožujka predsuglasnost za zajam vrijedan 14 do 18 milijarda dolara na dvije godine, popraćen drastičnim mjerama štednje, koji sada moraju potvrditi zemlje članice fonda.

"Dovršavamo proceduru nužnu za donošenje odluke upravnog vijeća (u kojemu je zastupljeno 188 članica MMF-a) koje će se sastati 30. travnja", rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

Glasnogovornik nije dodao kolika bi točno bila vrijednost paketa pomoći ali je izvor blizak tom pitanju rekao za AFP da bi ona iznosila 17 milijarda dolara.

Taj će se iznos uvećati za prinose međunarodne zajednice kako bi se pokrile financijske potrebe Ukrajine koje se procjenjuju na 27 milijarda dolara na dvije godine.Dok prijeti opasnost oružanog sukoba s Rusijom, Rice je rekao da politička situacija neće spriječiti MMF da se zauzme za Ukrajinu.

Po riječima glasnogovornika, MMF i dalje u svojim analizama ubraja Krim u ukrajinsko gospodarstvo, premda je Rusija tu pokrajinu pripojila na spornom referendumu. Krim je "uvršten u podatke kojima se koristimo za Ukrajinu", rekao je Gerry Rice, dodajući da je udio njegova gospodarstva u ukrajinskom BDP-u 3,7 posto.

Rusija zahtijeva da SAD zaustavi ukrajinsku vojnu operaciju

Stavljajući odgovornost na Washington da smanji napetosti nakon što su ukrajinske snage ubile do pet proruskih pobunjenika rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je kako stanje "zahtijeva hitne akcije da se prisili kijevske vlasti, koje su štićenici Sjedinjenih Država, da se obuzdaju i ne koriste silu".

"Računamo na Sjedinjene Države da poduzmu žurne mjere u interesu smirivanja", reklo je u priopćenju.

"Washington mora prisiliti trenutno ukrajinsko čelništvo da odmah prekine vojne operacije u jugoistočnoj Ukrajini i povuče vojne postrojbe u njihove stalne baze", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je reklo kako do sada ništa nije učinjeno da se riješi "ova hitna zadaća". "Nadamo se da Washington razumije punu mjeru svoje odgovornosti za ono što se događa", kaže priopćenje.

Telefonski razgovori planirani za srijedu i četvrtak između ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog tajnika Johna Kerryja nisu održani "iz razloga koji nisu ovisili o Moskvi", reklo je ministarstvo.

Kazalo je pred razgovore između Kerryja i Lavrova planirane za petak kako Rusija "još jednom ustrajno poziva Washington da upotrijebi sav svoj utjecaj na privremenu vladu u Kijevu" kako bi je spriječio da poduzme mjere koje mogu gurnuti Ukrajinu dublje u krizu. (Hina/T.V./D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene