Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Primorani reagirati'

Rusija uzvraća udarac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su Ukrajinci pokrenulo operaciju prtiv proruskih prosvjednika na istoku zemlje, Moskva je danas odlučila uzvratiti vojnim manevrima.

Ruska vojska započela je nove vojne manevre na granici s Ukrajinom, kao odgovor na vojnu operaciju koju su pokrenule vlasti u Kijevu protiv proruskih prosvjednika na istoku zemlje, rekao je u četvrtak ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi"

"Bili smo primorani reagirati na takav razvoj događaja", rekao je Šojgu. "Vježbe postrojbi iz vojnih okruga Jug i Zapad počele su", rekao je. "Zrakoplovstvo leti u blizini granice", dodaje.

Ministar je izrazio veliku zabrinutost zbog napada koje su pokrenule ukrajinske trupe protiv proruskih prosvjednika u Slavjansku, njihovoj utvrdi na istoku, u kojima je poginulo, po ukrajinskim izvorima, "do pet osoba".

Ratno stanje: Ukrajinske snage pokrenule pa zaustavile akciju, ubijeno 'do pet' militanata

"Već je dano zeleno svjetlo za korištenje vojske protiv civila... Ako se danas ne zaustavi taj vojni stroj, to će dovesti do velikog broja mrtvih i ranjenih", upozorio je Šojgu.

On je kazao da je više od 11.000 ukrajinskih vojnika poslano u operaciju protiv nešto više od 2.000 ljudi, što je nesrazmjer u snagama.

Nešto ranije, predsjednik Vladimir Putin rekao je da je operacija Kijeva na istoku "težak zločin" i da će imati "posljedice". Nije pojasnio njihovu prirodu.

Česi i Slovaci skeptični prema sankcijama Rusiji

Češka i Slovačka skeptične su prema uvođenju sveobuhvatnih sankcija Rusiji zbog akcija u Ukrajini, jer bi to moglo štetiti gospodarskom rastu Europe, rekao je u četvrtak češki premijer Bohuslav Sobotka.

Nakon sastanka sa slovačkim kolegom Robertom Ficom kazao je da bi se bilo kakva odluka o daljnjim sankcijama trebala donijeti na razini šefova europskih država i vlada, a Česi bi se izjasnili protiv sveobuhvatnih sankcija.

"Češka vlada skeptična je prema uvođenju sveobuhvatnih sankcija jer bi one naškodile i europskom gospodarskom rastu", rekao je dodavši kako slovačka vlada dijeli slično stajalište.

Obje zemlje podupiru zahtjev da Rusi povuku trupe s ukrajinske granice i da se ne miješaju u pripreme za ukrajinske predsjedničke izbore zakazane za 25. svibnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene