Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatska uputila i helikopter

VIDEO/FOTO Najveći požar u povijesti Slovenije spalio više od 2000 hektara. Vatra se navečer ponovno rasplamsala: "Vatrogasce čeka teška noć..."

Aktualno Galerija Požar u Sloveniji - 5 Požar u Sloveniji - 5 Foto: Afp Požar u Sloveniji - 1 Požar u Sloveniji - 1 Foto: Twitter / Slovenska vojska Požar u Sloveniji - 3 Požar u Sloveniji - 3 Foto: Twitter / Slovenska vojska Požar u Sloveniji - 2 Požar u Sloveniji - 2 Foto: Twitter / Slovenska vojska +1 Požar u Sloveniji Galerija 1/6 >>
U Sloveniji se u četvrtak ujutro vatrogasci opet suočavaju s požarima. Oglasile su se sirene za uzbunu. Nakon kanadera i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslan je u pomoć Sloveniji.

Nakon što je sinoć požar u Sloveniji stavljen pod kontrolu, danas ujutro vatrogasci se opet bore s buktinjom. Trenutno su aktivna tri požara, a u Sloveniju je nakon kanadera poslan i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:00 Slovenski ministar obrane Marjan Šarec objavio je informaciju kako se požar ponovno rasplamsao. "Zato vatrogasce i vojnike čeka teška noć", objavio je na svom Twitter profilu.

21:22 Ovaj je požar do sad u Sloveniji spalio više od dvije tisuće hektara površine, i time je uvjerljivo najveći požar u slovenskoj povijesti, javljaju njihovi mediji. 

Iznad Krasa nadvio se crni dim koji, u kombinaciji s jakim vjetrom, otežava gašenje požara iz zraka. Jak vjetar se očekuje i sutra, brzine do 30 kilometara na sat, a trenutno tri helikoptera pomažu gasiti vatru - jedan slovenske vojske, jedan slovenske policije i i jedan hrvatski helikopter.

20:25 Situacija u Kostanjevici na Krasu se djelomično stabilizirala, i slovenski mediji javljaju da su se prethodno evakuirani stanovnici tog područja polako počeli vraćati u svoje domove.

Pročitajte i ovo Požar u Sloveniji Drama u susjedstvu VIDEO/FOTO "To je najveći požar u povijesti Slovenije": Smiruje se stanje s buktinjom, evakuirani ljudi smiju svojim kućama

20:06 Ukupno 510 vatrogasaca radit će po noći na terenu kako bi pokušali zauzdati vatrenu stihiju. Trenutačno se izmijenjuju radeći smjene od 12 sati.

Ukupno ih je preko tisuću sudjelovalo u borbi protiv požara. Vremenski uvjeti se lagano stabiliziraju, i trudit će se, uz zračnu pomoć, ostaviti što manje posla za noćnu smjenu, piše 24ur.

19:30 Hrvatski kanader vratio se u kasnopopodnevnim satima iz Pule natrag u Sloveniju, kako bi nastavio pomagati u borbi protiv požara tijekom večeri i noći. 

Iako je bio pozvan ranije u četvrtak na požarište, pilot je procijenio da je situacija preopasna, pa je stoga ostao u Puli. 

18:24 Iz susjedne Italije stižu dobre vijesti - situacija na požarištu u talijanskom Krasu napokon je stabilna, vatrogasci i službenici civilne zaštite uspjeli su na tom području spriječiti daljnje širenje požara, piše slovenski 24ur.

Talijanske vlasti su u popodnevnim satima otvorile za promet u oba smjera autocestu Trst - Venecija.

18:00 U gašenju ogromnog požara u Sloveniji tamošnjim vatrogascima pomažu i kolege iz inozemstva. Među njima je i austrijski pilot helikoptera Marian koji ima 15 godina iskustva u gašenju požara, ali je naveo da nikad nije vidio takav požar.

"U prošlosti sam vidio brojne požare, ali ovaj požar je nevjerojatan i velik. Nadam se da možemo pomoći kolegama u borbi", rekao je.

Kaže da je prvi put na terenu u Sloveniji. "Ovo je veliki izazov. Nikad nisam vidio ovako veliki požar", rekao je za slovenski svet24.si.

17:51 Borbu s vatrenom stihijom na terenu otežavaju brojne neeksplodirane eksplozivne naprave još iz Prvog svjetskog rata, objavilo je slovensko ministarstvo obrane.

Zapovjednik državne antieksplozivne jedinice Darko Zonič upozorio je da je preveliko zagrijavanje tla također problem, budući da su se i po noći mogle čuti eksplozije.

17:15 Europski načelnik za menadžment kriza Janez Lenarčić zahvalio se Austriji, Slovačkoj i Hrvatskoj na pomoći pri gašenju požara. Javnu zahvalu objavio je na svom Twitter profilu,

16:49 Na slovenskom Krasu više od 1000 vatrogasaca sprječava spajanje požara uz slovensko-talijansku granicu. Izgorjelo je oko 2000 hektara površine.

Hrvatska je u pomoć poslala helikopter i jedan kanader koji je zbog vjetar i dima prizemljen u Puli. Evakuirano je oko 400 stanovnika iz više sela.

"Vatrogasci trenutačno vodom zalijevaju rubove ceste kako bi zaustavili požar i kako vatra ne bi prešla cestu. Ako se to dogodi, postoji velika opasnost da vatra dođe do naselja", rekao je slovenski ministar obrane Marjan Šarec.

Prošlu noć i tijekom jutra požar je bio pod nadzorom, ali je vjetar proširio plamen iz Italije. S opasnim šumskim požarima vatrogasci se i dalje bore u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

15:10 Vatrena stihija na Krasu ne jenjava, objavili su iz Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku. Vatra gori na nekoliko lokacija, a približava se naselju Vojščica.

Ponovno su se oglasile sirene koje upozoravaju na opasnost, a čule su se i Temnici i Novelu. Vatrogasci čine sve da zaštite stambene i gospodarske objekte. Gašenje požara iz zraka i dalje je teško, ali daju sve od sebe, piše 24ur.

14:46 Slovenski ministar obrane Marjan Šarec rekao je na konferenciji za novinare da bi zbog gustog dima iznad područja požara moglo doći do sudara zračnih snaga, piše 24ur.

13:50 Zbog gustog dima hrvatskom kanaderu onemogućeno je gašenje iz zraka i vraća se u Pulu gdje će čekati daljnje upute", objavila je slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje.

12:03 "Situacija se pogoršala posljednjih sati, gašenje požara iz zraka uvelike otežava loša vidljivost. Stožer određuje mjere - ovisno o razvoju požara. Evakuirana su tri naselja - Roman, Temnica i Vojščica. Trenutno je glavni zadatak očuvanje objekata", rekao je ministar obrane Marjan Šarec.

11:44 Prema prvim procjenama, požar već premašuje 2000 hektara, rekao je zapovjednik CZ-a Srečko Šestan, piše STA.

11:35 "Na terenu se očekuje 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima četiri helikoptera slovenske vojske i dva policijska helikoptera, austrijski helikopter već gasi požar, a na putu su i hrvatski i slovački helikopteri", objavili su iz Uprave Slovenije za zaštitu i spašavanje.

11:25 Slovenska policija objavila je video na Twitteru na kojem se iz helikoptera vidi veliki požar.

11:12 Slovenski Stožer civilne zaštite priopćio je da su trenutno aktivna tri požara s područja od prethodnih dana. Najviše zabrinjava požar u Klarićima, zaseoku blizu talijanske granice, a na terenu je više od 1000 vatrogasaca.

11:10 Sirene za evakuaciju oglasile su se u tri sela na području Krasa - u Temnici, Vojščici i Novelu. Mjesto za okupljanje građana s tih područja je gimnazija u Komnu, priopćili su iz Civilne zaštite.

11:05 "Jučer smo u pomoć u gašenju uputili tri helikoptera i avion PC 6. Aktivirali smo sedam cisterni za vodu kapaciteta 50.000 l, ekipu medicinske pomoći. Osiguravamo 100 noćenja i 600 obroka dnevno za one koji sudjeluju u gašenju požara. Danas gasi i helikopter Cougar", objavila je slovenska vojska na Twitteru danas ujutro.

Gašenje slovenskih požara Požar u Sloveniji - 2 (Foto: Twitter / Slovenska vojska)

11:02 "Dobar dio zapadne Istre je i dalje u dimu, čak se i pogoršalo stanje. Dosta dojava stiže iz Poreča. Dim je jutros u obliku sumaglice naročito vidljiv u sjevernoj Istri, gdje se osjeti jak miris paljevine", piše Istramet.

11:00 Nakon kanadera helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH).

Pročitajte i ovo Požari kod Londona Dramatične snimke Izvanredno stanje u Velikoj Britaniji: Požari u Londonu, zbog rekordnih temperatura prekinut željeznički promet, dijelovi zemlje bez struje

Kako je jučer izgledala borba s buktinjom, pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene