Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u susjedstvu

VIDEO/FOTO "To je najveći požar u povijesti Slovenije": Smiruje se stanje s buktinjom, evakuirani ljudi smiju svojim kućama

Aktualno Galerija Požar u Sloveniji Požar u Sloveniji Foto: Screenshot / Slovenska vojska Požar u Sloveniji - 6 Požar u Sloveniji - 6 Foto: Afp Požar u Sloveniji - 5 Požar u Sloveniji - 5 Foto: Afp Požar u Sloveniji - 3 Požar u Sloveniji - 3 Foto: Afp +2 Požar u Sloveniji - 4 Galerija 1/7 >>
Zbog požara u Krasu u Sloveniji se evakuiraju stanovnici na području Sela na Karsu, Korita, Hudog Loga, Brestovice pri Komnu i Klariča. Požar se širi prema Mirnom, upaljene su sirene za opću opasnost i evakuaciju. Ukupno je na tom području gotovo 600 ljudi.

U Klaričama kod Brestovice prilikom gašenja požara pomažu i tri helikoptera slovenske vojske, dva talijanska helikoptera i dva talijanska kanadera.

Pročitajte i ovo Neboder u požaru Vatrogasci na terenu VIDEO Užas usred noći: Gori neboder od 28 katova, na cestu padali užareni dijelovi Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!"

Više od tristo slovenskih vatrogasaca bori se s novim požarom koji se u srijedu na područje Krasa prenio iz Italije i u tijeku je i evakuacija stanovništva iz nekoliko zaselaka, a na teren su došli i ministar obrane Maran Šarec te zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan, javljaju slovenski mediji.

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:50 Srečko Šestan iz stožera civilne zaštite rekao je da je "požar pod kontrolom, ali da se još ne zna kad će biti u potpunosti ugašen zbog izvanrednih uvjeta", pišu Slovenske novice.

"Moglo bi potrajati još jedan dan, moglo bi potrajati pet - nitko ne zna. To je vrlo veliko područje, po površini to je najveći požar u povijesti Slovenije", rekao je Šestan.

20:30 "Nakon što je ministar Šarec cijeli dan bio na terenu i uspjeli aktivirati praktički cijelu državu, ne samo vatrogasce, nego i vojsku i policiju, stvari su se prema večeri počele smirivati. To je dobra vijest", rekao je slovenski premijer Robert Golob.

Dodao je da je požar zahvatio 1000 hektara, ali da je trenutno pod kontrolom.

Ervin Čurlič iz regionalnog stožera civilne zaštite rekao je da vatra još uvijek gori, ali da je vjetar popustio. Istaknuo je da se stanovnici Mirne, koji su se morali evakuirati - mogu vratiti u svoje domove.

20:15 Slovenski premijer Robert Golob došao je u Kostanjevicu na Krasu. Zahvalio je svim vatrogascima i drugima koji se bore s požarom.

20:10 Viđen je konvoj vatrogasnih vozila na slovenskoj autocesti.

20:00 "Svi mi, vatrogasci, policajci, pripadnici civilne zaštite, vojske i mnogi drugi neumorno pomažemo u gašenju požara i sprječavanju najgoreg", objavila je na Twitteru Slovenska vojska uz snimku opožarenog područja.

18:15 Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu, javlja MORH.

Požar u Sloveniji Požar u Sloveniji (Foto: Screenshot / Slovenska vojska)

18:00 Najteža je situacija u općini Doberdob koja leži tik uz slovensko-talijansku granicu, javljaju mediji. U Krasu su se oglasile sirene te je proglašena opća opasnost, javlja 24ur.

Sa slovenske strane gore tri kuće, teškoće imaju i vatrogasci, neki su zadobili opekline, a zbog gustog dima imaju i respiratornih problema, rekao je Ervin Čurlič iz Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku. Imaju logističkih problema s vodom, jer im je otkazala hidrantska mreža pa vodu dovoze cisternama i pune bazene.

Ugrožena su četiri sela, u kojima su se već oglasile sirene za uzbunu. Izgorio je i veliki bazen iz kojeg su helikopteri skupljali vodu. Na cijelom području aktivirane su sve snage zaštite i spašavanja, javlja STA.

Prema posljednjim informacijama, požar se širi prema Mirnom, uključene su sirene za opću opasnost i priprema za evakuaciju. Upozorenje je najavljeno i za Šempeter pri Gorici, piše 24.ur.

Promjenom vjetra situacija na Krasu se vrlo brzo pogoršala. Kako je na jutarnjoj konferenciji za novinare u Kostanjevici rekao Šestan, s požarom se bori gotovo 600 ljudi. Kada je vatra počela prijetiti kućama, angažirane su dodatne snage.

Aktivirali su slovensku vojsku, a vodu će dopremati vojne cisterne. Vojnomedicinska postrojba je u pripravnosti za sanaciju opeklina, a vojska će osigurati i hranu za postrojbe na terenu. Na putu je i vodeni top, napisalo je MORH na Twitteru.

Razgovara se i o mogućnosti privremenog smještaja za ljude, ako zatreba. Prema Šestanovim riječima, nestašice vode za sada nema.

U pomoć stižu i hrvatski vatrogasci

Veliki požar koji danima gori kod Trsta stvorio je kolaps zbog čega su zatvorene i pojedine prometnice, a ta je regija ostala i bez električne energije.

U pomoć talijanskim kolegama stižu i hrvatski vatrogasci pa je tako danas u popodnevnim satima iz postrojbi Umaga, Poreča, Pule i Pazina upućeno devet vatrogasaca sa četiri autocisterne, koje predvodi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Serđo Šilić.

"Vatrogastvo ne poznaje granice pa je tako i pomoć kolegama susjednih zemalja neupitna. Danas im šaljemo pomoć u vidu ljudstva i tehnike i nadamo se kako će ova vatrena stihija uskoro biti savladana", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te dodao i kako su dva vatrogasca iz Umaga s jednim vozilom upućeni i na ispomoć slovenskim kolegama.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene