Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočanstva

VIDEO Preživjeli strahote pokušavajući se domoći europskog tla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O strahotama koje su preživjeli pokušavajući se domoći europskog tla svjedoče imigranti koji su stigli u Italiju. Samo u proteklih pet dana spašeno je gotovo deset tisuća ljudi. Više od 400 ih se utopilo, stradale su cijele obitelji.

Cijele obitelji imigranata život su izgubile u Sredozemlju. Među onima koji su spašeni u posljednjih pet dana, mnogo je djece. Jedna od njih je i djevojčica koja ju je talijanska mornarica spasila, ali ne i njezinu obitelj.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Giorgia Meloni i Edi Rama Sastanak premijera Italija će graditi prihvatne centre za migrante u Albaniji: "Osjećamo dužnost pomoći Rimu"

'Nažalost, obitelj djevojčice je preminula, njezina majka, otac i mlađa sestra. Ostala je sama, a 12 joj je godina. Još dvije djevojčice izgubile ostale su bez ikoga', rekla je Bruna Mangiola, volonterka.

Mohamed i Ijla blizanci su iz Sirije. Iz svog rodnog grada pobjegli su još prije dvije godine. Da bi stigli do Lampeduze proživjeli su pakao.

Više od 5600 imigranata spašeno na Mediteranu u posljednja tri dana

'Da smo ostali, umrli bismo. Umrijeti možeš samo jednom, i odlučili smo riskirati. Ako moramo umrijeti neka umremo negdje drugdje', ispričao je Mohammed, imigrant iz Sirije.

Nitko ne odlazi jer mu je u vlastitoj zemlji dobro. 15-godišnjak iz Sijera Leonea, na opasan put je krenuo kada je cijela obitelj kod koje je živio umrla od ebole. I njega je s broda koji je tonuo spasila talijanska mornarica.

'Nisam znao plivati. Uspio sam uhvatiti pojas za spašavanje, mnogi su se utopili', kazao je Ishmael, imigrant it Siera Leonea, spašen 06.12.2014.

Abubakar je krenuo iz Gambije. Prešao je pustinju, skupljao novac da plati krijumčarima. U Libiji je bio godinu dana. Sve što želi je da jednog dana može pomoći majci koja je ostala u njegovoj domovini.

'Moj najveći san je vidjeti mamu, pričati s mamom. Ona teško živi i nitko joj ne pomaže. Ja sam sve što joj je ostalo. Da barem imam novca da joj pomognem', rekao je Abubacarr Dibba, imigrant iz Gambije, spašen u prosincu 2014.

Samo u posljednjih pet dana u Italiju je stiglo 450 imigranata koji su maloljetni. Njih 300 je samo, u nepoznatoj zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene