Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Estonija je s Novom Godinom uvela euro, što bi, kako tvrdi vlada u Tallinnu, trebalo dati nov zamah njezinu gospodarstvu i potaknuti zapošljavanje.


No, mnogi se boje povećanja cijena i krize koja potresa eurozonu. Ta mala baltička zemlja s 1,3 milijuna stanovnika, koja je u EU ušla 2004., 17 je članica eurozone i treća od bivših komunističkih zemalja koje su uvele zajedničku europsku valutu, nakon Slovenije 2007. i Slovačke 2009.

Vezani članci Informer: Uvođenje Eura - 2 U završnoj smo fazi: Stručnjak otkriva kad bi Hrvatska mogla kunu zamijeniti eurom, kao i kakvu bi prednost mogli ostvariti građani Slika nije dostupna Cipar i Malta uveli euro

>> 'Njemačkoj trebaju Europa i euro'

Poznata po svojoj proračunskoj disciplini prije svjetske krize, estonska vlada desnog centra ističe da će uvođenje eura biti korisno i da je razumljiv korak za maleno estonsko gospodarstvo otvoreno svijetu.

Premijer obilježio uvođenje eura podizanjem novca s bankomata

'Međunarodni monetarni fond smatra da bi uvođenje eura trebalo ubrzati gospodarski rast između 0,15 i 1 posto na godinu u idućih dvadeset godina', rekao je estonski ministar gospodarstva Juhan Parts, a prenosi France presse.

Estonski premijer Andrus Ansip kazao je da će uvođenje eura 'donijeti stabilnost i prekinuti nagađanja o devalvaciji krune'. Ansip je obilježio uvođenje eura podignuvši točno u ponoć iz bankomata, posebno postavljenog za tu prigodu u Nacionalnoj operi u Tallinnu, novčanicu od dvadeset eura.

'Estonija! Dobrodošla na Titanik'

Po zadnjim ispitivanjima javnog mnijenja koja je naručila estonska vlada, nešto više od polovice Estonaca (52 posto) podupire uvođenje eura, koji će zamijeniti krunu, nacionalnu valutu uvedenu nakon sovjetskog rublja 1992., nakon pedesetogodišnje prevlasti Moskve.

Ispitivanje koje su naručili euroskeptici pokazalo je, međutim, da je u listopadu protiv eura bilo 52,8 posto ispitanika, a samo 34,3 posto za. Protivnici eura, okupljeni u malenom pokretu 'Spasite krunu', postavili su u petak u središtu Tallinna plakate s porukama 'Estonija! Dobrodošla na Titanik' i 'Stop euru!'. (Hina)