Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cipar i Malta uveli euro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cipar i Malta uveli su noćas točno u ponoć euro u nadi da će jedinstvena europska valuta donijeti koristi njihovim gospodarstvima, ali i strahujući od mogućih poskupljenja.

Ulaskom Cipra i Malte eurozona se proširila s 13 na 15 zemalja članica Europske unije koje zajedno imaju 320 milijuna stanovnika. U siječnju 2009. pridružiti bi im se trebala i Slovačka. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Prva procjena Inflacija pada osmi mjesec zaredom: U srpnju usporila na 7,4 posto Građani komentiraju poskupljenja Rast cijena Pitali smo građane što misle o poskupljenjima: "Više ne znam čega bih se odrekla"

Slovenija je kao prva od novih zemalja članica euro uvela 1. siječnja 2007.

Malta je prelazak na euro obilježila velikim vatrometom u luci u Valetti, a Cipar proslavom u ministarstvu financija.

Dužnosnici dviju zemalja, koje su u Europsku uniju ušle 2004., očekuju da će uvođenje eura donijeti koristi njihovim gospodarstvima, dok stanovništvo strahuje od mogućih poskupljenja.

Malta, koja je zbog ulaska u eurozonu morala ukinuti svoj status fiskalnog raja, ali je ipak sačuvala privlačan fiskalni režim, očekuje da će euro ubrzati preobrazbu njezina gospodarstva prema uslugama u industriji i visokoj tehnologiji.

'Malta je postala jako privlačno mjesto za ulaganja iz Europe i izvan nje onoga trenutka kada smo objavili da ćemo se pridružiti eurozoni', rekao je nedavno malteški premijer Lawrence Gonzi.

Euro bi trebao privući strane ulagače i na Cipar, potaknuti
gospodarski rast te povećati monetarnu stabilnost. Osim toga, turizam, ključni sektor na tom otoku, trećem po veličini na Mediteranu, privlači mnogobrojne Europljane, koji više neće morati plaćati proviziju za mijenjanje valute.

Ciparski predsjednik Tassos Papadopoulos nada se da će nova valuta pridonijeti i ujedinjenju Cipra, podijeljenog od turske invazije 1974. godine.

'S optimizmom očekujemo da će usvajanje eura stvoriti povoljnije uvjete koji će dovesti do rješenja koje će ujediniti Cipar, njegovo
gospodarstvo, teritorij, institucije i društvo u cjelini', rekao je.

Stanovnici Cipra i Malte strahuju, međutim, od vala poskupljenja. Nedavno provedeno ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je 70 posto Ciprana smatra da će euro dovesti do rasta inflacije.

Ciparska središnja banka tvrdi suprotno. 'Percepcija ljudi je jedna stvar, ono što se stvarno događa druga. To statistički ne stoji', rekao je Kyriacos Zingas, jedan od direktora Ciparske središnje banke. 

'Cijene će čak lagano pasti', dodao je, napominjući kako su veliki supermarketi već najavili da će cijene zaokružiti na niže.

Ciparska vlada obećala je da će pozorno pratiti fluktuacije cijena, a njihovo namještanje kažnjivo je zatvorom. Malteška vlada potpisala je pak s uvoznicima 12 sporazuma o stabilizaciji cijena za razdoblje od listopada 2007. do ožujka 2008. koji pokrivaju 6.700 proizvoda i usluga.

Euro je 1. siječnja 1999. uvelo 11 zemalja članica EU-a - Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Luksemburg,
Nizozemska, Portugal i Španjolska. Grčka im se pridružila 1. siječnja 2001. kada je ispunila kriterije konvergencije. Novčanice i kovanice eura puštene su u optjecaj 1. siječnja 2002.

Od starih zemalja članica euro nisu uvele Danska i Velika Britanija koje prema Ugovoru iz Maastrichta imaju pravo na izuzeće. Izuzeta je de facto i Švedska koja je pronašla rupu u zakonu tako što ne ispunjava kriterije konvergencije, jer su njezini građani na referendumu odbili prihvaćanje eura, što Komisija tolerira.

Sve nove članice Europske unije moraju uvesti euro kada ispune sve kriterije (stabilnost cijena, proračunski manjak manji od 3 posto BDP-a, javni dug ne veći od 60 posto BDP-a, stabilnost tečaja i niske kamatne stope). Slovenija je to učinila prva 1. siječnja 2007., a iduća bi trebala biti Slovačka koja bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2009. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene