Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novogodišnja poruka

'Njemačkoj trebaju Europa i euro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačkoj trebaju Europa i euro koji je temelj našeg uspjeha, rekla je kancelarka Angela Merkel u svojoj novogodišnjoj čestitki, dok se čini da Nijemci imaju sve manje povjerenja u tu valutu.

'Europa se ovih mjeseci našla na velikoj kušnji. Moramo ojačati euro. Nije riječ samo o našem novcu. Euro je više od valute', rekla je Merkel u televizijskoj poruci čiji je tekst objavljen unaprijed.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Unatoč razlikama u politici Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju" Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Sukobile se kranja desnica i ljevica Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih

>> Financial Times: Euro će i dalje biti izvor nestabilnosti

'Mi, Europejci, ujedinili smo se za svoje dobro. Ujedinjena Europa je jamstvo našeg mira i naše slobode. Euro je temelj našeg uspjeha', rekla je kancelarka. 'Njemačkoj trebaju Europa i zajednička valuta. Za našu dobrobit i kako bismo izvršili naše zadaće na svjetskoj razini', dodala je.

Bild: 51 posto Nijemaca nezadovoljno eurom

Njemačka javnost se duboko podijelila u svezi s eurom, osobito nakon programa financijskog oporavka Grčke i Irske, za koje Njemačka izdvaja najviše novca.

Po anketi koju je dnevnik Bild objavio u ponedjeljak, 51 posto Nijemaca nije zadovoljno eurom, a 44 posto je zadovoljno. Po istoj anketi, 49 posto Nijemaca želi povratak njemačke marke, a 41 posto je protiv. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene