Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Požari na jugu Australije i službeno su postali najsmrtonosniji u povijesti. Odnijeli su više od 90 života, bez doma ostavili 700 obitelji i utjerali strah u kosti tisućama ljudi.


S juga Australije stižu sablasni prizori, 30 požara ne jenjava već se šire, a zbog jakog vjetra nemoguće ih je kontrolirati. Protiv vatrene stihije bori se 30 tisuća iscrpljenih vatrogasaca. 

Vezani članci Požari u SAD-u, San Francisco Apokalipsa i prizori iz pakla u SAD-u: Pepeo pada s neba, poginulo šestero ljudi Požari u Kaliforniji Požari koji gutaju sve pred sobom: "Ovo je prvi put u 33 godine da smo premašili dva milijuna hektara"

''Ne želim to nikada ponoviti. Vatrogasac sam 10 godina, nikada nisam iskusio ovako nešto', kaže jedan od vatrogasaca.

Opožarene su stotine četvornih kilometara. Vatra guta sve pred sobom. Travnjake, šume, domove, automobile. Potpuno je izgorjelo najmanje 700 kuća. 

'Sve što imam je na meni i u jednoj vrećici. Izgubila sam kuću u kojoj sam živjela 25 godina, a tako sam teško radila da bi je kupila', kaže jedna od stanovnica Bendiga.

U gradiću Merisvilu uništeno je 90 posto objekata. Teško je vjerovati da su ruševine koje su ostale jučer bili domovi najmanje 800 ljudi.

'Sretni smo što smo živi. Iako imam samo lampu i ključeve od moje prekrasne trgovine koja je također izgorjela, živi smo. A to je dobro', rekla je jedna od stanovnica Marysvillea.

Poginulo je više od 80 osoba, a najmanje isto toliko je ozlijeđenih. Mnogi od njih su kritično. Ovi su požari velika tragedija za zemlju u kojoj svake godine plane njih 60 tisuća. Unesrećenima je koliku toliku utjehu pokušao pružiti i premijer Kevin Rad. Možda ih je utješio, ali nije umirio. Vatra još uvijek bjesni na više od dvije tisuće četvornih kilometara.