Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje tri kambodžanska budistička svećenika su ozlijeđena tijekom današnjeg prosvjeda protiv države Vijetnam koju su optužili da krši religijske slobode kambodžanske manjine.


Skupina od 40 svećenika pokušala je dostaviti pismo vijetnamskoj ambasadi u kojem traži puštanje na slobodu tri svoja zarobljenih svećenika u Vijetnamu.

Vezani članci Slika nije dostupna Poslušajte ove savjete, moglo bi vam se isplatiti! Slika nije dostupna S ovim Hrvatima možete na put oko svijeta!

No, pristup ambasadi ne samo da im nije omogućen već ih je s te lokacije grubo otjeralo čak 200 policajaca.

'Zahtijevam slobodu. Vijetnamska vlada je bez ikakvog objašnjenja uhitila naše svećenike i još ih nije oslobodila. Zbog toga tražim da ih se oslobodi te da dobiju veća prava u Vijetnamu', rekao je kambodžanski redovnik Lim Theung.

Do tučnjave je došlo kad su svećenici započeli s protestom najprije ispred kraljevske palače, a zatim ispred američkog veleposlanstva.

Dvojica su ozlijeđena nakon što su ih pristaše vijetnamske vlade pogodile bocama i kamenjem, rekao je Ou Virak, predsjednik kambodžanskog Centra za ljudska prava.

Naime, vijetnamska vlada je organizirala grupu svećenika koji su napali ove prve, miroljubive redovnike.

Napad se dogodio pet dana prije posjeta predsjednika vijetnamske skupštine Kambodži.