Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbor 'Bijele rukavice' je neobičan program u Venezueli u kojem sudjeluju djeca i mladi s raznim vrstama invaliditeta.


Kada zbog počne pjevati, tek rijetki pjevaju naglas, a ostali potiho, svi noseći bijele rukavice, muziku stvaraju na znakovnom jeziku. Gluhi članovi zbora vježbaju zajedno sa slijepima i mentalno zaostalima koji sviraju trubu, klavir i bongo bubnjeve. Oni koji pjevaju naglas boluju od Downova sindroma, autizma ili su u invalidskim kolicima.

Vezani članci Petra Fabian Kapov i Jelena Vuković (Foto: Dnevnik.hr) Svjetska i europska rekorderka na Međunarodni dan osoba s invaliditetom: "Život mi se preokrenuo za 360 stupnjeva..." Kolinda Grabar-Kitarović zapjevala sa ženskim zborom u Kraljevici (Dnevnik.hr) U Vladi burno, a ona se opustila: Predsjednica Grabar-Kitarović zapjevala s članicama zbora u Kraljevici

Muzički program za osobe s invaliditetom s radom je započeo 1995. u gradu Barquisimetu, no brzo se proširio po cijeloj Venezueli. Mnoga djeca i tinejdžeri u tom hvale vrijednom programu uče svirati violinu, gitaru i ostale instrumente, a sviraju apsolutno sve - od Brahmsa do Rubena Bladesa.

'Gdje god dođemo svi su impresionirani. Plješću im zbog toga što rade i trude se i onoga što su postigli', kazao je osnivač programa, profesor Johnny Gomez.

Zbor 'Bijele rukavice' osvojio je nagrade i u Italiji i Velikoj Britaniji, a nastupali su i s poznatim osobama poput Simona Rattlea, dirigenta Berlinske Filharmonije. Više od 1.800 učenika, od kojih je 500-tinjak gluhih, sudjeluju u ovom muzičkom programu koji se provodi u 21 centru diljem Venezuele.