Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno suhih razdoblja

VIDEO: Najniža razina Amazone u 40 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amazona, druga najveća rijeka na svijetu, bilježi najnižu razinu u četiri desetljeća.

Razina Amazone pala je na 105.79 metara, što je najniže od 1969. godine kada je Peru počeo mjeriti razinu rijeke, izvijestili su hidrolozi peruanske nacionalne meteorološke službe. Prema službenim podacima, normalna razina za rujan trebala bi biti 109,86 metara.

Pročitajte i ovo Amazonu pogodila povijesna suša Apokalipsa u Amazoni Stotine uginulih dupina i tisuće mrtvih riba uslijed povijesne suše: "Kao scenarij iz znanstvene-fantastike" Slika nije dostupna Smanjena razina zagađivača u zraku mogla bi škoditi Amazoni!

Niska razina rijeke uzrokovala je ozbiljne probleme za veća plovila, koja sada ne mogu ploviti rijekom bez rizika da od nasukavanja, što povećava cijenu prijevoza hrane u regiju Loreto.

U prosjeku, mokra razdoblja u Amazoni ponavljaju se svake četiri godine, a suhi periodi svake tri godine, ali od 2000. ta je usklađenost nestala i suhe su godine sve češće, kažu eksperti za hidrologiju.

Loreto je najveća regija u Peruu, a 90 posto njezinih stanovnika koristi se plovnim tokom više od 8.200 kilometara Amazone.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene