Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompjuterski scenarij pokazao

VIDEO: Nafta mrlja stiže do obala Floride

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa znanstvenika boji se da bi nafta koja iz iscurila iz bušotine u Meksičkom zaljevu mogla doći do obala Floride.

'Sve upućuje na to da će nafta za otprilike šest mjeseci stići do obale Floride', piše Kwgn.com. Istražitelji u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja kompjuterski su konstruirali šest mogućih scenarija i svi predviđaju da će se nafta proširiti sve od Floride na istočnoj obali SAD-a.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

>> VIDEO: Nafta stigla do Alabame, BP ima novi plan

>> Postavljena kupola iznad bušotine, ali nafta i dalje curi

Dva bitna faktora za takav razvoj su morske struje, jedna koja dolazi s meksičke strane i druga koja ide prema Atlantskom oceanu. Kompjuterski scenarij predviđa da se naftna mrlja kreće brzinom od oko 160 kilometara na dan. 'Gofska struja jedna je od najjačih na svijetu i čim pogodi naftnu mrlju ona će krenuti velikom brzinom', tvrdi jedan od znanstvenika. Ipak sve ovisi o dnevnim vremenskim uvjetima jer vjetar može osjetno pogurati naftu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene