Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nafta istječe već šest tjedana

VIDEO: Nafta stigla do Alabame, BP ima novi plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I obale Alabame oplakuje more pomiješano s naftom, dok se BP bori s novim planom za zaustavljanje istjecanja nafte.

Naftna mrlja stigla je do otoka Dauphin u Alabami. Timovi radnika u zaštitnim brodovima i rukavicama po cijeloj su dužini obale otoka od 22 kilometra tražili isprane nakupine katrana. Dio obale je naseljen, pa se stanovnici pokušavaju boriti s naftnom mrljom, koja je počela iz naftne bušotine istjecati prije šest tjedana. Najjače je pogođena obala Louisiane.

Pročitajte i ovo Ilegalna gradnja u Istri Uništavanje istarskih ljepota Betonirali i prisvojili kilometre obale, gradonačelnikov prijedlog odbijaju: "Pobunili su se aktivisti koji nisu aktivisti nego vlasnici imovine u prvim redovima" Ilustracija SMRTNA KAZNA Čovjek osuđen za ubojstvo prvi put pogubljen dušikom u Alabami: Nije odmah umro

'Došli smo na obale otoka Dauphin kako bi vidjeli plažu posljednji put prije nego se sve poremeti. Ovo je katastrofa. Živim u Coloradu i radim u naftnoj industriji. Ovo što se događa našim oceanima i našim plažama, pogodilo me emotivno', smatra Chris Bouck, koji je na otoku odrastao. Zbog prisutnosti nafte, vlasti u Alabami ne preporučaju plivanje.

>> Novi plan BP-a može pogoršati istjecanje nafte

Naftna kompanija British Petroleum i dalje pokušava sanirati bušotinu iz koje istječe nafta u Meksički zaljev, javlja Reuters. 'Prvo što moramo reći je da nam je žao. Žao nam je što smo poremetili živote mnogih građana u Louisiani. Radimo sve što je u našoj moći. Ja bih prvi htio da se stvari vrate u normalu', rekao je Tony Hayward iz BP-a. Najnoviji plan sanacije uključuje stavljanje pokrova na rupu kako bi se izbjeglo daljnje istjecanje nafte. Prijašnji 'top kill' plan je propao. Iz rupe dnevno izađe oko 19 tisuća barela nafte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene