Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Iran objavio nove snimke britanskih vojnika u zatočeništvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok je dvoje od 15 britanskih vojnika odlučilo za medije progovoriti o zatočeništvu u Iranu, Teheran je objavio nove snimke na kojima su zatočeni britanski vojnici prikazani kako igraju šah i stolni tenis, te jedu u kantini.

Iran je objavio nove snimke kao dogovor na izjave britanskih vojnika koji tvrde kako su u zatočeništvu bili mučeni, da im se prijetilo smrću obitelji, silovanjem, te da su bili izolirani u malim hladnim čelijama.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

Petnaest britanskih vojnika, među kojima je jedna žena, pušteni su nakon 13 dana zatočeništva. Uhićeni su zbog nezakonitog ulaska u iranske teritorijalne vode. Velika Britanija i dalje odbija mogućnost neovlašetanog ulaska njihovih vojnika u iranske vode. 

Na snimkama koje je objavila iranska državna televizija Al-Alama vide se britanski marinci za vrijeme igranja šaha, stolnog tenisa i gledanja nogometa na televiziji. 

Uz puštanje snimki na Al-Alami su prokomentirali kako je prema njima jasno da vojnici nisu bili pod nikakvim pritiskom, te su za vrijeme zatočeništva imali potpunu slobodu, što je u suprotnosti s izjavama vojnika koje daju medijima otkako su se vratili u Veliku Britaniju.

Zapovjednik Felix Carman izjavio je kako su mu prijetili sedmogodišnjom zatvorskom kaznom, te kako su im jedva dopustili međusobno druženje, a kada i jesu 'bilo je to' , rekao je, ' isključivo zbog iranskih medija'.

Na snimci koju je objavio Iran prikazan je Carman u poslovnom odjelu kako se smješi u kameru.

Ahmedinedžad britanskim mornarima darovao knjige i karamele

Arthur Batchelor, najmlađi član među petnaestoro mornara koji su bili u zarobljeništvu, otkrio je što im je nakon oslobođenja poklonio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

Diplomirani 20-godišnji mornar u interviewu za 'Daily Mirror'
požalio seda su mu Iranci uzeli iPod vrijedan 160 funti (1.700 kuna), a kako su mu zauzvrat dali 'sitnice'.

Torba s darovima sadržavala je 11 knjiga, uglavnom namijenjenih preobraćenju na islam, s naslovima 'Mladost i moral', 'Božji poziv' i 'Ukratko o Iranu'.

Batchelor, radio-operater porijeklom iz Plymoutha, rekao je kako DVD-i i CD-i koje je dobio ne rade te da su među darovima bili 'karamele i pistacio'.

Također je izjavio da je odjeća koju su mi dali za odlazak iz Irana bila jeftina, staromodna i nije bila njegov konfekcijski broj, te da je košulja Hugo Boss, u koju su ga odjenuli, bila 'lažnjak'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene