Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utočište najpoznatijeg terorista

VIDEO: Pogledajte gdje se skrivao Osama bin Laden

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utočište Osame bin Ladena pod budnim je okom američkih specijalnih snaga.

Iako se vjerovalo da se vođa Al Kaide skriva u planinama kraj granice s Afganistanom, bin Laden je zapravo bio u milijun dolara vrijednom zdanju u Abbottabadu, nešto manje od dva sata vožnje udaljeno od Islambada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvao na pokretanje istrage Obama: 'Bin Laden je u Pakistanu vjerojatno imao mrežu podrške' Slika nije dostupna Napad na željeznicu Bin Laden je planirao novi napad na SAD na obljetnicu 11. rujna

Osama je u tom, sada razrušenom zdanju, živio s najmlađom suprugom. Abbottabad je popularna ljetna destinacija u Pakistanu, a nalazi se u dolini okruženoj zelenim planinama.

U Abbottabadu žive mnogi umirovljeni članovi pakistanske vojske, a Osamina kuća je bila osam puta veća od okolnih kuća. Sagrađena je 2005. godine, a oko nje su bili podignute zidine od 3,6 do 5,5 metara. Iako vrijedna milijun dolara Osamina vila nije imala telefonsku liniju i pristup internetu.

Američke snage su tragale za bin Ladenovom trokatnicom više od četiri godine, koliko je trajalo praćenje jednog od Osaminih najvjernijih kurira koji je identificiran nakon napada na WTC 11. rujna.

Zanimljivo je da se 300-injak metara od Osamine kuće nalazi pakistanska vojska pa se postavlja pitanje što su radile pakistanske službe kad im je bin Laden bio tako blizu.

>> Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist

>> FOTO: Objavljena pa povučena fotografija Osame bin Ladena

Manja ekipa američkih snaga krenula je helikopterima na Osaminu kuću, a nakon 40 minuta borbe Osama, njegov sin, neidentificirana žena i još dvojica kurira bili su mrtvi.

Shahid Ali, lokalni stanovnik, ispričao je za Reuters kako je američka operacija krenula nakon ponoći. 'Helikopteri su letjeli nisko iznad utočišta, a čule su se četiri eksplozije. Posljednja je bila najjača i onda su nam rekli da tamo živi Osama i da je ubijen', rekao je Shahid, piše Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene