Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tropski ciklon Ita obrušio se u subotu na istočnu obalu Australije, izazvavši prekid struje i telefonskih linija kod tisuća osoba, a vlasti i dalje upozoravaju da oluja predstavlja prijetnju iako je njezin intenzitet pao.


Više desetaka tisuća stanovnika sklonilo se već u petak navečer, a dosad nisu zabilježeni ni jedna žrtva niti veća šteta. Oluja je po snazi svrstana na ljestvici na broj 4 od maksimalnih 5 po dolasku na istočnu obalu, ali je u subotu ujutro izgubila na snazi te je svrstana u tropsku oluju snage 1.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Visoki valovi udaraju u obalu, bit će još viši! Slika nije dostupna 'SUPER CIKLON' udario u obalu Indije: Najmanje 5 mrtvih

Premijer Queenslanda Campbell Newman istaknuo je pred novinarima da je nekoliko tisuća osoba ostalo bez struje i upozorio da oluja 'i dalje predstavlja prijetnju' dok se udaljuje prema jugu.

VIDEO Visoki valovi udaraju u obalu, bit će još viši!

'Vrlo je utješna činjenica da zasad nije zabilježena nijedna mrtva ili ozlijeđena osoba', kazao je Newman, preporučujući stanovništvu da ipak ne izlazi ili da ostane u skloništu 'dok oluja ne bude konačno gotova'.

Najavio je sastanak kabineta zadužena za razmatranje mogućnosti uspostave prekinutih električnih i telefonskih linija što je prije moguće.
Pod prijetnjom Ite na istočnoj obali očekuju se žestoki vjetrovi i obilna kiša koji bi mogli izazvati naglu poplavu i nemirno more.

Uzbuna od ciklona ostaje na snazi u subotu ujutro u Port Douglasu i Cairnsu te južnije u Cardwellu, oko 1.500 kilometara od Brisbanea. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook