Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrle u ljekarne

VIDEO: Amerikanci pokupovali tablete protiv radijacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je nuklearna kriza u Japanu tisućama kilometara daleko mnogi Amerikanci pohrlili su u ljekarne kako bi kupili tablete za koje vjeruju da će ih zaštititi od radijacije.

Nadležne medicinske ustanove u SAD-u i Kanadi jučer su upozorile kako nema razloga da se mahnito kupuju zalihe potasium jodida jer taj lijek može zaštititi samo od jednog tipa radijacije. Potasium jodid, također poznat i kao KI, ima samo jednu namjenu - zaštitu štitnjače od radioaktivnog joda. Ne blokira nijedan drugi tip radijacije niti štiti neki drugi dio tijela osim štitnjače, pojasnili su stručnjaci. Iako se smatra sigurnim, ipak može izazvati alergijske reakcije.

Pročitajte i ovo Ilustracija drama na pisti Avion s putnicima zaustavljen u zračnoj luci, iz kovčega curio radioaktivni materijal? Petero zaposlenika prebačeno u bolnicu Slika nije dostupna 10 PUTA VEĆA RADIJACIJA Zabrinjavajuće vijesti iz Švedske: Otkrivene radioaktivne divlje svinje, 31 godinu nakon Černobila

'Kada su ljudi u panici rade stvari koje nemaju smisla, a u ovom slučaju je to gomilanje zaliha lijekova koji im ne koriste. Ovo što se sada događa u Japanu imat će vrlo male ako ne i nikakve posljedice na ljude koji žive u kontinentalnom dijelu SAD-a', kazao je dr. Steven Harris iz Zavoda za zdravstvo u Dallasu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene