Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije htjela prestati

VIDEO Aktivistica urlala i prekinula Obamu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama je jučer održao podulji govor o smjernicama svoje antiterorističke politike, no u nekoliko ga je navrata prekinula antiratna aktivistica kojoj se nimalo ne sviđa činjenica da zatvor u Guantanamu još uvijek postoji.

Tijekom jučerašnjeg poduljeg govora u kojem je iznosio smjernice svoje antiterorističke politike, američkog predsjednika Baracka Obamu u više je navrata prekidala jedna pripadnica antiratne organizacije Code Pink.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Predsjednik ju je isprva pokušao ignorirati, no aktivistica je bila prilično glasna pa ju je zamolio da prestane i da ga sasluša. Ona je ponajprije izvikivala parole protiv zatvora u Guantanamu, na što joj je Obama pokušao objasniti da upravo namjerava reći nešto što će dati odgovore na njezina pitanja.

>> Što stoji iza masovnog štrajka glađu u 'suvremenom gulagu'?

U jednom je trenutku već pomalo izgubio živce, rekavši da sloboda govora nije samo u njezinom pravu da izvikuje svoje nezadovoljstvo prema njemu, nego i da sasluša što on ima za reći. Redari su je nakon nekoliko minuta izveli iz dvorane.

Kasnije je dodao da je, premda se u malo stvari slaže s aktivisticom, tema o kojoj je ona vikala prilično važna te da vrijedi biti strastven kada je Guantanamo u pitanju.

Planovi za ograničavanje uporabe bespilotnih letjelica

Inače, Obama je naznačio planove za ograničavanje uporabe bespilotnih letjelica SAD-a i poduzeo korake za početaka rješavanja pitanja zatvaranja vojnog zatvora Guantanamo na Kubi.

Najavio je da će SAD koristiti bespilotne letjelice samo u neposrednoj opasnosti, što je suptilna promjena u odnosu na dosadašnju politiku korištenja tih letjelica protiv značajne prijetnje.

Po novim nedavno potpisanim predsjedničkim smjernicama, Obama predaje ministarstvu obrane vodstvo u korištenju bespilotnih letjelica, protivno dosadašnjoj praksi po kojoj je za to bila nadležna CIA.

Svaki napad bespilotnom letjelicom bit će pokrenut samo ako se osumnjičenika za terorizam ne može zarobiti. SAD će poštivati suverenitet država i ograničit će te napade na al-Qaidu ili s njome povezane ciljeve. "Važno je da prije no što se pokrene bilo kakav napad mora biti izvjesno da u njemu neće biti ubijen ili ranjen niti jedan civil", rekao je viši dužnosnik.

Obama je u pitanju zatvora Guantanamo frustriran nemogućnošću da zbog protivljenja u Kongresu ispuni obećanje iz kampanje 2008. da će zatvoriti taj zatvor a štrajk glađu 103 o 166 zatvorenika stavio ga je pod pritisak da počne djelovati.

Iako ga ne može samostalno zatvoriti, on je najavio korake u cilju puštanja nekih zatvorenika iz toga zatvora. Ukinuo je moratorij na prebacivanje zatvorenika u Jemen iz poštovanja spram reformske vlade te zemlje.

Obama je pozvao Kongres da ukine ograničenja na prebacivanja osumnjičenika za terorizam iz Guantanama i naložio ministarstvu obrane da odredi mjesto rada vojnih povjerenstava za zatočenike iz Guantanama.

Dužnosnici su rekli da Obama planira izabrati višeg predstavnika State Depratmenta za vođenje transfera zatočenika, što je položaj koji nije bio popunjen od siječnja. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene