Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija i Kina zajedno su uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje režim u Siriji, no u kojoj se izrijekom ne spominju sankcije i time izazvale ogorčenost Sjedinjenih Država.


Za rezoluciju je glasalo pet članica Vijeća, no nijedna od zemalja BRICS-a. Brazil, Indija i Južnoafrička Republika suzdržale su se kao i Libanon, a Rusija i Kina glasovale su protiv rezolucije.

Nacrt teksta izradilo je nekoliko zemalja predvođeno Francuskom čiji je veleposlanik pri UN-u Gerard Araud rekao 15-članom Vijeću da ih 'ovaj veto neće zaustaviti i da nijedan veto ne može dati sirijskim vlastima pravo da rade što hoće'.

Moskva se protivi prijetnji sankcijama Damasku jer takav konfrontirajuć pristup Europljana ide 'protiv mirnog rješenja krize', rekao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin i ponovio zabrinutost da bi rezolucija o Siriji mogla otvoriti vrata vojnoj intervenciji kako se ranije ove godine dogodilo s Libijom.

Mjesecima su Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južna Afrika kritizirale SAD i europske članice Vijeća sigurnosti jer su dopustile NATO-u da prijeđe granice mandata Vijeća koje ga je ovlastilo da zaštiti civile u Libiji.

Čurkin je ipak rekao kako Moskva želi da Sirija 'brže provede obećane promjene' aludirajući na obećanja predsjednika Bašara al-Asada o provedbi demokratskih reformi.

Kineski veleposlanik Li Baodong rekao je da se Peking protivi 'miješanju u unutarnja pitanja Sirije'.

Odluka Rusije i Kine da iskoriste svoje pravo veta pokazuje da bi Vijeće sigurnosti UN-a moglo biti dugoročno blokirano u pitanjima vezanima uz Bliski istok i prodemokratske pokrete Arapskog proljeća, rekli su za Reuters zapadni diplomati.

Tekst rezolucije o kojemu je Vijeće u utorak glasovalo razblažena je verzija prethodnih nacrta koji su sadržavali prijetnje sankcijama bude li se sirijski režim oglušio o međunarodne pozive da prekine nasilno gušenje prodemokratskih prosvjeda.

Iz teksta je izbačena riječ sankcija, ali to nije bilo dovoljno za Rusiju i Kinu.

Prema podacima Ujedinjenih naroda sirijski režim je u višemjesečnom gušenju prosvjeda ubio najmanje 2.700 civila.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice rekla je da je Washington ogorčen jer Vijeće 'nije uspjelo u pokušaju da se suprotstavi rastućoj prijetnji miru u regiji' iako se u nacrtu rezolucije sankcije uopće ne spominju.

'Da budem jasna: SAD misle da je vrijeme da Vijeće preuzme odgovornost i nametne oštre ciljane mjere i embargo na oružje protiv režima predsjednika al-Asada', rekla je Rice, javlja agencija AFP. (Hina)

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 3 Imaju najviši broj umrlih u Europi, odbijaju restrikcije, a sad ruše nove rekorde četvrti dan zaredom Slika nije dostupna 'Ruski veto ponižava žrtve iz Srebrenice'
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju