Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je u subotu uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se traži hitan prekid vatre u Siriji, uključujući i prekid zračnih napada na grad Alep.


Nacrt rezolucije, koji su izradili Francuska i Španjolska, poziva sve strane na prekid neprijateljstava, dopremu humanitarne pomoći i obustavu ''svih zračnih udara i letova borbenih zrakoplova nad Alepom".

Vezani članci Vojni avioni, ilustracija Ruski avioni gađali pobunjeničke kampove u Siriji: Pogođeno plinsko postrojenje Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo mirovnu inicijativu Moskve i Ankare

U dokumentu se predlaže "pojačan nadzor" UN-a nad prekidom vatre koje bi detaljnije trebao razraditi glavni tajnik Ban Ki-moon.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je prije glasovanja rekao da je cilj rezolucije okončati nasilje u "mučeničkom gradu" Alepu koji je pod intenzivnim udarima sirijske vlade i njezina saveznika Rusije.

U poruci izravno upućenoj Rusiji istaknuo je da će zemlje koje se usprotive francuskom prijedlogu "omogućiti Bašaru al-Asadu da ubije još više ljudi".

Za rezoluciju je glasovalo jedanaest članica Vijeća sigurnosti, Rusija i Venezuela su bile protiv, a Kina i Angola suzdržane.

To je peti put da je Moskva blokirala UN u pokušaju da zaustavi petogodišnji sirijski rat koji je odnio 300.000 života.

Rusija je predstavila alternativnu rezoluciju koja također poziva na prekid vatre, ali nema ni riječi o obustavi bombardiranja. Diplomati očekuju da ni ta rezolucija neće proći.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, suočeno sa svakodnevnim teškim napadima otkako je sirijska vojska pokrenula ofenzivu na grad prošloga mjeseca. (Hina)