Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peti put stavila veto

Rusija optužena da Asadu želi omogućiti još više ubojstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u subotu uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se traži hitan prekid vatre u Siriji, uključujući i prekid zračnih napada na grad Alep.

Nacrt rezolucije, koji su izradili Francuska i Španjolska, poziva sve strane na prekid neprijateljstava, dopremu humanitarne pomoći i obustavu ''svih zračnih udara i letova borbenih zrakoplova nad Alepom".

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Slika nije dostupna SAD ogorčene Veto Rusije i Kine na rezoluciju o Siriji

U dokumentu se predlaže "pojačan nadzor" UN-a nad prekidom vatre koje bi detaljnije trebao razraditi glavni tajnik Ban Ki-moon.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je prije glasovanja rekao da je cilj rezolucije okončati nasilje u "mučeničkom gradu" Alepu koji je pod intenzivnim udarima sirijske vlade i njezina saveznika Rusije.

U poruci izravno upućenoj Rusiji istaknuo je da će zemlje koje se usprotive francuskom prijedlogu "omogućiti Bašaru al-Asadu da ubije još više ljudi".

Za rezoluciju je glasovalo jedanaest članica Vijeća sigurnosti, Rusija i Venezuela su bile protiv, a Kina i Angola suzdržane.

To je peti put da je Moskva blokirala UN u pokušaju da zaustavi petogodišnji sirijski rat koji je odnio 300.000 života.

Rusija je predstavila alternativnu rezoluciju koja također poziva na prekid vatre, ali nema ni riječi o obustavi bombardiranja. Diplomati očekuju da ni ta rezolucija neće proći.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, suočeno sa svakodnevnim teškim napadima otkako je sirijska vojska pokrenula ofenzivu na grad prošloga mjeseca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene